Ni hao China!

image2-6We rijden over een verlaten bergweg. Het is pikkedonker. De luchthaven van Jiuzhaigou, die temidden van prachtige besneeuwde bergtoppen ligt, liet ik anderhalf uur geleden achter me toen ik in deze taxi stapte. De shuttlebussen die er zouden moeten rijden, waren nergens te bekennen en er was geen hond die ook maar drie woorden Engels sprak. Ik hoop dus maar dat de chauffeur begrijpt waar ik naartoe moet. Hij heeft geprobeerd mijn hotel te bellen, maar het is me niet duidelijk of hij iemand aan de lijn kreeg. Er zijn hooguit drie woorden gewisseld, die gepaard gingen met veel wilde handgebaren en een driftig hoofdschudden. Niet heel geruststellend. De bewoonde wereld lijkt mijlen ver weg. Het begint nog te regenen ook en ik moet er niet aan denken om hier in the middle of nowhere te stranden. Maar dan opeens duikt er een soort Las Vegas op in niemandsland; een oase van met neon verlichte attracties, reclameborden en hotels. Niet veel later word ik keurig afgezet bij mijn hotel en kan ik opgelucht ademhalen. Zie je wel; soms gaat het wel in één keer goed in dit gekke land! 

Mijn eerste week in China zit erop. En ik kan er nu al twintig blogs aan wijden haha. Het is het land waar ik het meest naar uitkeek en tegelijkertijd ook het meest voor vreesde. De natuur moet hier wonderschoon zijn, maar ja...die bevolking hè! Generaliserend gezegd zijn Chinezen in mijn ogen toch vaak luidruchtige, ongemanierde, vieze mensen met een gebrek aan opvoeding. Een beeld dat overigens op het vliegveld van Kathmandu alweer bevestigd werd, toen er tien ongeduldige spleetogen in m'n nek stonden te hijgen en over mijn schouders meekeken bij het inchecken. Hallo; die gele streep staat er niet voor niks hoor! En daarna natuurlijk lekker dringen tijdens het boarden. Nee, de Chinezen en ik worden geen vrienden, dat had ik zo gezien!

Ondanks dat is China nu al favoriet van de landen die ik deze trip bezocht. Vandaag vertel ik je wat ik deze eerste week heb gedaan en meegemaakt!

Zo blij als een kind
Het eerste wat op de planning stond was natuurlijk het Panda Centrum in Chengdu. Ik kon al twee nachten niet slapen van de spanning. Een tikkeltje overdreven voor iemand die net de dertig is gepasseerd, maar we hebben het hier wel over een lang gekoesterde kinderdroom die in vervulling gaat ;). Ik ben nou eenmaal een sucker for panda's. En ik vond het zóóó tof!! De koddige, ietwat lompe zwart-witberen waren voortdurend aan het koprollen, in bomen aan het klimmen, met elkaar aan het stoeien of een kip aan het achterna rennen. Het was hilarisch en tegelijkertijd aandoenlijk om deze beesten van dichtbij te mogen aanschouwen. Ik was er dan ook uren zoet mee. Nu al een hoogtepunt van China en van deze reis!

image1-5

Hotpot met een taalgebrek
Panda's kijken maakt hongerig, dus ik besloot 's avonds maar meteen de regionale specialiteit uit te proberen: hotpot (een soort fondue). Chengdu staat bekend als peperhoofdstad van het land en aangezien ik wel van pittig eten houd, leek me dit een must do hier. Nou, ga er maar aan staan: iets bestellen in een restaurant waar niemand Engels spreekt. Lang leve de plaatjes in het handige Point it-boekje en gebarentaal. Ik ging voor kippenpoten, daar kon weinig mis mee zijn dacht ik zo. Wel dus; even later stond er een bord vol kippenvoeten voor m'n neus, inclusief nagels. Ieuw?! Gelukkig mocht ik mijn bestelling nog ruilen. Maar toen ik na het derde bestelde item weer mijn neus ophaalde, moest ik zelf maar even in de keuken gaan aanwijzen wat ik wel lust. En dat was bar weinig haha. Er stonden kikkers, vogeleieren, hersenen, staarten en nog meer ondefinieerbare zooi. Gelukkig hadden ze ook knakworst en groenten ;). De rest van de avond had ik tien man personeel om m'n tafel heen staan, want na al mijn geklungel met bestellen stond ik natuurlijk in het middelpunt van de belangstelling. Tsja, die gekke buitenlanders ook altijd!

image3-4

Mensen en boeddha's kijken
Chengdu is een moderne, schone, Westers ogende stad waar je jezelf prima een dag kunt vermaken. Ik bezocht de Wenshu Tempel, slenterde door de gezellige smalle straatjes bij de Kuan Xiang Alleys en proefde wat lokale snacks in de Tibetaanse wijk. Het hoogtepunt vond ik echter het Peoples Park, waar je -de naam zegt het al- vooral heerlijk mensen kunt kijken. Zo liggen er tientallen date-advertenties op de grond waarin wordt verzocht om een huwelijkspartner, die aandachtig worden gelezen door de meeste voorbijgangers. Verder zie je overal mensen dansen, sporten, bootje varen, een traditionele oormassage en -schoonmaakbeurt ondergaan of een potje kaarten in de afgeladen volle theehuizen. Kortom; een gezellige bedrijvigheid! Heel grappig om daar rond te wandelen.

image5-3

Op een regenachtige dag bezocht ik de Big Buddha in Leshan: een uit de stenen gehouwen reusachtige Boeddha van 71 meter hoog. Ik was er alleen niet zo van onder de indruk en snap niet helemaal waarom dit in alle reisgidsen als één van de highlights van deze regio wordt bejubeld. Maar ja, ieder z'n ding.

Kleurrijk natuurschoon
De afgelopen dagen bracht ik door in twee van China's mooiste nationale parken: Huanglong en Jiuzhaigou. Beide staan bekend om de kleurrijke meren, pools en watervallen met besneeuwde bergtoppen als achtergronddecor. Dat ging voor het eerstgenoemde park alleen niet op in deze tijd van het jaar, want bijna alles stond droog. En op de enige plek waar de view nog wel mooi is, hing er een dik pak wolken toen ik er was. Een verspilde dag dus! Gelukkig maakte Jiuzhaigou een hoop goed. Ondanks het druilerige weer, waren de kleuren van het water hier onbeschrijflijk. Zó intens blauw, groen of oranje en zó bizar helder! Ik zou hier graag nog eens terugkomen op een heldere dag in oktober, als het water op zijn hoogst staat, de bomen op de achtergrond hun herfstkostuum aanhebben en een waterig zonnetje de kleuren nog beter laat uitkomen. Wat moet dat ongelofelijk mooi zijn!

image4-3

Vandaag heb ik de provincie Sichuan ingeruild voor Yunnan en ben ik met een zeer turbulente vlucht in Shangri-La aangekomen. Aangezien het te veel gedoe is om een permit te regelen voor Tibet, ga ik maar wat plaatsen aandoen die erbij in de buurt komen. Met als voornaamste doel: hiken! Ik ben heel benieuwd naar wat deze regio me te brengen heeft 🙂

 

 

 

7 thoughts on “Ni hao China!

 1. Yunnan is zo mooi! Echt m'n favoriete regio van China. Zeker wanneer je in de oude centra van Dali of Zhongdian verblijft. En overal gebedsvlaggetjes... (Tibet zelf is natuurlijk ook geweldig, maar lastiger te bereizen en veel duurder.)

  De panda's in Chengdu vond ik een beetje dubbel. Gaaf om te zien maar ook een toeristisch circus.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha een circus was het zeker met honderden gillende toeristen uit eigen land ?. Maar toch heb ik ervan genoten 🙂 Ga vandaag een hike maken vlakbij Shangri La en morgen door naar Deqin. Ben je daar ook geweest?

   Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha ja joh veel leuker en schattiger dan baby's ?. Weer een bestemming erbij voor op je wishlist?!

   Reply
 2. Jolanda

  Ik ben nog niet helemaal overtuigd door die gekke Chinezen;)?
  En maar een pandabeertje adopteren dan, lijkt me beter;)?

  Reply
 3. Prachtig verhaal, ik zat er meteen helemaal in met die taxi naar het hotel en die geen 3 woorden Engels... was meteen weer even terug in China. Chengdu hebben wij destijds niet kunnen bezoeken... moesten rechtsomkeert maken vanwege de aardbeving die er net was geweest. En Yunnan: precies om dezelfde reden hebben wij ook veel van die provincie gezien, blij dat we dat deden, het beste stukje China!

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Dank je Yvonne! Chengdu en omgeving is ook wel de moeite waard hoor, als je nog eens terug gaat. Maar Yunnan wint het qua natuurschoon wel inderdaad 🙂 Nog 2 dagen in deze regio, dan richting Yangshuo en ik eindig in Bejing. De tijd vliegt in China, ik wil echt nog eens terug om meer van het land te zien!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.