Roadtrip Sri Lanka op de motor

fto
Sri Lanka. Het was geen bestemming die hoog op mijn wishlist stond; er zijn minimaal tien landen die ik liever wilde bezoeken. En toch luid je daar dan opeens 2015 in. Hoe dat kan? Bij het zoeken naar een zonnige 'bounty' bestemming voor de kerstvakantie, vonden vriendlief en ik tot onze grote verrassing redelijk betaalbare tickets naar de Malediven. De knoop was snel doorgehakt: daar gaan we naartoe! Maar omdat we allebei geen strandmensen zijn en na drie dagen luieren wel weer toe zijn aan wat actie, besloten we Sri Lanka erbij te pakken. Op de motor!

Chaos op de weg 
Met mijn rijbewijs net op zak was het wel even wennen. Aan het drukke, chaotische, niemand-kijkt-uit-z’n-doppen-en-doet-maar-wat-verkeer, maar ook aan de motor en het rijden in de bergen door de stromende regen.

Maar wat een toffe manier om het land op deze manier te verkennen! De wegen zijn prima, je vindt er gemakkelijk de weg en ervaart veel meer van de natuur en de mensen om je heen. Iedereen zwaait enthousiast naar twee blonde kaaskoppen op de motor en kinderen staan langs de kant van de weg om je een high five te geven.

De afstanden
Waar je je niet in moet vergissen (wat wij dus wel hebben gedaan) zijn de afstanden. Honderd kilometer per dag lijkt niet veel, maar als je gemiddeld 30 rijdt, is het best een lange rit met een zware backpack op je rug. Wees dus niet te optimistisch en plan geen rit van 200 kilometer per dag. Bij ons resulteerde dit in 7 uur rijden en konden we 3 dagen niet zitten omdat we zo’n houten reet hadden. Au. Daarnaast moet je rekening houden met fikse regenbuien. Hoewel wij er in het droogseizoen waren, was er een flinke moesson gaande. Door de vele landslides en overstromingen waren sommige wegen en spoorwegen onbegaanbaar en dus gesloten.

Vriendelijke bevolking
Maar goed, Sri Lanka; wat kun je ervan verwachten? Nou eh… theeplantages, historische steden, veel cultuur, verschillende natuurparken en last but not least: super vriendelijke mensen. Thailand mag dan bekend staan als ‘land van de glimlach’, maar ik vond dit veel meer van toepassing op Sri Lanka. Hier glimlachen ze namelijk oprecht, in plaats van marketinggericht.

Het land is nog niet echt op toerisme gericht, wat zowel een voor- als nadeel is. Je begeeft je op de meeste plaatsen echt tussen de locals en hoort niet de godganse dag Nederlands om je heen. Erg prettig! Maar wij misten soms wel de sfeervolle plaatsjes met leuke restaurants en barretjes waar je lekker kunt hangen. Bergdorp Ella was heel sfeervol (en toeristisch), maar bij de meeste andere plaatsen wilden we zo snel mogelijk weer weg. Wij hebben menig avond doorgebracht op onze hotelkamer. En dat is natuurlijk niet de reden dat je afreist naar de andere kant van de wereld.

Gaan of niet?
Dus ja: is Sri Lanka een aanrader? Als je niet van massatoerisme houdt, graag op een mooi strand ligt en af en toe een cultureel uitstapje maakt of de wandelschoenen aantrekt, kun je jezelf prima twee weken vermaken. Als je geluk hebt kun je zelfs luipaarden spotten in het Yala National Park. Dat was ons helaas niet gegund: het bleef bij een hobbelige 7 uur durende jeepsafari waarbij we slechts wat olifanten, pauwen en vogels hebben gezien. Een beetje teleurstellend.

Reizigers die graag wat gezelligheid opzoeken bij andere backpackers en af en toe willen neerstrijken in een gezellige toko voor een biertje of een cocktail, kunnen beter een andere Aziatische bestemming kiezen.

Tip: Reis je af naar Sri Lanka en wil je lange wachtrijen bij de douane graag skippen? Regel je Visum Sri Lanka dan van tevoren online!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.