Op gevangenisbezoek in Thailand

CHAWALATE JARBUN, MACHINE GUN EXECUTIONER, BANGKWANG CENTRAL PRISON, THAILAND
Ga je naar Bangkok en wil je eens wat anders zien dan het Grand Palace, de floating market of de brug over de River Kwai? Ga dan eens bij een Nederlander op bezoek in de gevangenis! Het is wellicht niet de eerste ingeving die in je opkomt als je denkt aan excursies in Thailand, maar ik vond het echt een indrukwekkende ervaring. Eentje die je meer bijblijft dan alle pracht en praal van tempels en paleizen, shoppen op de weekendmarkt of een fietstochtje door de buitenwijken van de stad.

Out of the box excursie
Bangkok was de plek waar ik mijn eerste wereldreis na een jaar afsloot. Omdat ik al eerder in deze bruisende, chaotische stad was geweest en de meeste highlights uit de boekjes al had gezien, zocht ik iets anders om te doen. Een stewardess waar ik mee aan het reizen was, gaf me de tip eens te googelen of er een Nederlander in de Bang Kwang gevangenis zat. Dit bleek het geval te zijn, dus ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en op bezoek te gaan bij Rien Parlevliet.

Een tikkeltje zenuwachtig was ik wel op weg naar Bang Kwang. Het is immers geen alledaags tripje en ik had geen idee wat ik ervan moest verwachten. De hoteleigenaar had me uitgelegd hoe ik er kon komen: eerst met de boot en daarna nog een stukje lopen. Eenmaal aangekomen bij het gebouw moet je een briefje inleveren met wie je komt bezoeken. Je moet ook aangeven wat je relatie is tot de persoon. Een tip: zeg altijd dat je familie bent, anders kunnen ze wel eens moeilijk doen.

Als je je tas hebt afgegeven, bent gefouilleerd en een aantal zwaar bewaakte poorten bent gepasseerd, kom je in een soort gang met allemaal genummerde loketten. Je zoekt je toegewezen nummer op en neemt plaats achter het raam bij jouw ‘loket’. Zo’n twee meter verderop zit de gevangene met wie je een afspraak hebt tegenover je achter tralies. Je praat dus niet rechtstreeks met elkaar, maar via de telefoon. Een aparte gewaarwording, maar het went ook wel weer snel.

Het verhaal van Rien Parlevliet
Rien zat destijds al zeven jaar vast. “Op het vliegveld raakte ik in gesprek met een man in de rij voor de douane,” vertelt hij. “Wat ik toen niet wist, is dat hij een tas vol heroïne bij zich had. Omdat ik met hem aan het praten was, werd ik automatisch medeverdachte. En dan zit je van de ene op de andere dag opeens in een Thaise gevangenis.”

Als ik Rien moet geloven, is dat geen pretje. “Je slaapt met zestig man in een cel op de vloer, krijgt maar weinig te eten en zit het grootste gedeelte van de dag in de brandende zon. Dan wordt er ook nog regelmatig iemand in elkaar geramd. Maar de vrouwengevangenis is nog erger; de omstandigheden daar zijn helemaal erbarmelijk.”

We praten nog een tijdje over koetjes en kalfjes en voor ik het weet is er anderhalf uur voorbij en moet ik weer opstappen. Het is gebruikelijk nog een pakketje op te sturen met persoonlijke wensen van de gevangene. Rien vertelt dat hij graag wat shampoo, koffie en sigaretten wil hebben, die ik achteraf nog even koop en opstuur.

Wat er allemaal waar is van wat hij vertelt is natuurlijk niet te checken, maar dat doet er op de een of andere manier ook niet zo toe. Zijn verhaal was indrukwekkend. Het zet je weer even met beide benen op de grond en laat je beseffen dat wij het zo slecht nog niet hebben. Voor mij was het echt een ‘once in a lifetime experience’.

Tips
Wil je ook eens op bezoek bij een landgenoot in Bang Kwang? Hieronder een aantal tips:

  1. Ga niet naar de gevangenis zonder te weten wie je wilt bezoeken, want dan word je waarschijnlijk geweigerd.
  2. Sommige hostels en guesthouses hebben een prikbord hangen waarop je kunt zien welke gevangenen je kunt bezoeken.
  3. Wil je ruim van tevoren al een band opbouwen met degene die je gaat bezoeken? Dan kun je alvast correspondentievriend worden met ‘jouw’ gevangene.
  4. Kleed je tijdens je bezoek zoals je bij een tempel zou doen: schouders en knieën bedekt.
  5. Neem een kopie van je paspoort mee.

Want to read the English version of this blogpost?
Take a look on the site of Paul Ram: Gobackpackgo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.