Outback Australia

header outbackToen mijn tante emigreerde naar Australië en ik voor mijn zesde verjaardag een kaart kreeg met Ayers Rock en een kangoeroe erop, was ik om. Daar moest ik beslist een keer naartoe als ik later groot was. Dat beeld is nooit meer uit m'n gedachten geweest en vanaf mijn eerste krantenwijk werden er centjes opzij gelegd om deze reis te bekostigen. Misschien is mijn mening daardoor een tikkeltje gekleurd, maar geloof me: het 'rode centrum' van Australië is écht een bijzondere plek.

De outback
Laatst probeerde ik het uit te leggen aan een vriendin, maar die snapte er niets van. "Je gaat toch niet duizenden kilometers door niemandsland rijden om naar een paar stenen te kijken?!" was haar reactie. Deze gedachte is echt te kort door de bocht. Ten eerste: rijden door de outback is niet saai. Het is namelijk geen eentonig landschap, zoals je vaak hoort. Rode kale vlakten en beboste stukken wisselen elkaar af. En dan al het wild dat de weg oversteekt: dromedarissen, wilde paarden, dingo's, kangoeroes en emoes. Of de ontelbare dode skippy's langs de weg, waar grote roofvogels gulzig van zitten te smullen. Er is meer te zien dan je denkt, al moet ik toegeven dat je soms wel even uitgekeken bent op de eindeloos lange wegen. Maar des te meer voldoening geeft het als je na minstens 1500 km weer aankomt in de bewoonde wereld: Alice Springs. De stad zelf vond ik niet zo boeiend, maar de 3 highlights in The Red Centre des te meer.

Kings Canyon
Dit was onze eerste kennismaking met het hart van Australië. En wat voor één! De wanden van deze kloof zijn 300 meter hoog in alle tinten rood. Aanrader is de Kings Canyon Rim Walk van 6 km, die je over de toppen van de kloof langs de mooiste uitzichtpunten voert. Kijk wel uit dat je al rondkijkend en fotograferend geen routebordjes mist en verdwaalt, zoals ik deed :p.

De Olgas
Deze groep monolieten wordt ook wel Kata Tjuta genoemd, wat 'veel hoofden' betekent. En daar heeft het wel wat van weg als je een dertigtal van die grote, rode, ronde rotsen bij elkaar ziet. Een indrukwekkend plaatje, zeker als je bedenkt dat de hoogste rots maar liefst 200 meter hoger is dan Ayers Rock. Een mooie wandeling in dit gebied is de Valley of the Winds Walk van 7 km. Deze tocht voert je via steile rotsen langs diepe kloven en valleien. Een beetje klim- en klauterwerk af en toe, maar prima te doen met een paar stevige stappers aan.

Ayers Rock (Uluru)
"Save the best for last," dachten we. En dat is gelukt! Want hoe indrukwekkend ik bovenstaande natuurwonderen ook vond, de Uluru overtrof alles! Eindelijk stond ik na al die jaren oog in oog met hét symbool van Down Under. Het had weinig gescheeld of we mochten er niet op. De dag ervoor hoorden we namelijk dat de rots al een paar dagen gesloten was voor klimmers omdat het te hard waaide. Ik geloofde m'n oren niet: had ik potjandriedubbeltjes 20.000 km gevlogen en ruim 10.000 km gereden om dat ding op te gaan...was ie gesloten omdat er een vlaagje wind stond! Gelukkig was het de dag erna stralend weer en konden we beginnen aan de klim. Het is supersteil, maar het uitzicht bovenop geeft je zo'n machtig gevoel dat je de hele wereld aan kunt. Ga je de rock liever niet op (de aboriginals zien dit als heiligschennis)? Ook de wandeling er omheen is erg indrukwekkend.

Tips
- Vergeet niet deet mee te nemen. Wij hadden geen insectenspray bij ons en werden steeds door minstens 50 vliegen aangevallen als we de auto uitstapten.
- Neem massa's truien, sokken, mutsen en dekens mee. Het mag overdag dan vaak 40 graden zijn; 's nachts koelt het af tot beneden het vriespunt. Brrrr.
- Zorg dat je altijd een voorraad eten en drinken bij je hebt. Mocht je met autopech stil komen te staan, dan kan het wel even duren voor je een levende ziel treft die je kan helpen. Wij hadden het geluk in een gehucht met 3 inwoners te stranden, waarvan er 1 automonteur was. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd ;).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.