Praktische info en tips voor Oman

headerVorige week deelde ik de ultieme reisroute door Oman. Deze week blijven we even in Omansferen hangen en geef ik je wat tips en zaken om rekening mee te houden als je naar deze upcoming bestemming wilt reizen.

Een vlucht boeken
Helaas gaan er geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland of België naar Oman. Maar er zijn genoeg maatschappijen die met een korte tussenstop naar hoofdstad Muscat vliegen. KLM, Lufthansa, Emirates of Turkish Airlines bijvoorbeeld. Met een korte tussenstop betaal je al snel 350 euro. Hoe langer de overstap, hoe lager de prijs.

Wat voor auto?
Tijdens het voorbereiden van onze rondreis door Oman was ons grootste obstakel: gaan we voor een normale auto of voor een 4WD? Op veel blogs werd een 4WD aangeraden, maar daar betaal je ook 4x zoveel voor. Wij besloten uiteindelijk voor een normale auto te gaan en op de plekken waar het niet ging een lokale chauffeur met 4WD in te huren. Dat ging prima en we waren een stuk minder geld kwijt dan wanneer we zelf een 4WD hadden gehuurd. Overigens is de benzine super cheap; je betaalt ongeveer 42 cent per liter.
4wd

Overnachten
Accommodatie in Oman is over het algemeen goed betaalbaar. Wij waren meestal zo’n 35 euro kwijt voor een redelijk luxe en ruime tweepersoonskamer of appartement. Vaak met zwembad erbij :). Ga je voor iets meer luxe? Voor 60 euro kun je een viersterrenhotel boeken. Ook een populaire manier van overnachten is kamperen. Sommige autoverhuurbedrijven verhuren ook kampeerspullen en je mag in Oman gewoon wildkamperen.

Eten & drinken
Het eten is in Oman echt spotgoedkoop en erg lekker! Je vindt er veel Indiase en Turkse restaurants, waar je soms voor 1 euro al een complete maaltijd bestelt. In hotels en de wat luxere restaurants betaal je wel wat meer, maar het zijn nog steeds hele schappelijke prijzen vergeleken met Nederland. Alcohol is bijna nergens verkrijgbaar.
souq

Kleding
Oman is overwegend islamitisch. De vrouwen gaan veelal gesluierd door het leven, dus het is wel aan te raden je kleding enigszins aan te passen. Liever geen diepe decolletés dus. Wij liepen vaak wel gewoon in korte broek, maar dan met een beschaafd shirt erop.
Tip: Neem waterschoenen mee! Heel handig als je gaat hiken in de wadi’s, want dan moet je regelmatig een rivier oversteken of een stukje zwemmen.

Roadtrip
Een roadtrip is de ultieme manier om Oman te ontdekken, maar verwacht van de roadtrip zelf niet te veel. Je rijdt echt van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Onderweg zie je niet veel meer dan kale, rotsachtig vlakten en hijskranen (er wordt veel gebouwd in Oman). Wel leuk: op de route tussen Sur en Nizwa zie je veel wilde kamelen langs de weg. De infrastructuur is overigens goed; het zijn allemaal wegen van 80/100/120 km/u.
roadtripoman

Visum
Tot 21 maart 2018 kun je het visum nog gewoon bij aankomst op de luchthaven aanschaffen voor ruim 40 euro. In de toekomst (vanaf volgende week dus) moeten visa vooraf online worden aangevraagd.

Veiligheid
“Oman?! Is dat wel veilig?!” Hoe vaak ik deze reactie niet heb gehoord als ik vertelde welke bestemming ik voor de voorjaarsvakantie had uitgekozen. Het antwoord is: Ja, Oman is hartstikke veilig. Het behoort zelfs tot de meest veilige landen ter wereld. Geen ziektes als malaria of zika, weinig criminaliteit, geen natuurrampen en een zeer lage terreurdreiging.
localsoman

Verkeersveiligheid
Buiten Muscat is het overal heel rustig op de wegen. Er wordt gewoon rechts gereden en de Omani houden zich over het algemeen keurig aan de snelheid. Komt vast door de vele flitspalen die er staan. Het grootste gevaar zijn de torenhoge drempels, die over het algemeen slecht zichtbaar zijn waar je soms niet eens voor gewaarschuwd wordt. Kijk dus uit als je met 100 km/u komt aanscheuren, anders word je echt gelanceerd ;).

Excursies
Hoewel Oman over het algemeen een goedkoop land is om rond te reizen, zijn de excursies echt megaduur. Voor een dagtrip vanuit Muscat naar de woestijn of de bergen ben je zo 150 euro kwijt. Ik zou dus zeker voor een eigen huurauto gaan, anders kom je bankroet terug.

Dit waren mijn belangrijkste tips. Heb jij nog aanvullingen? Deel ze vooral hieronder 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.