Praktische tips voor China

headerchinaChina is een land dat lang niet zo populair is als haar buurlanden Laos, Vietnam of Nepal. Veel mensen die ik spreek hebben er een vrij negatief beeld over of het lijkt ze simpelweg ‘gewoon niet zo boeiend’. Maar niets is minder waar: China is uitermate boeiend, juist omdat het zo’n compleet andere wereld is dan wij hier kennen.

Misschien overweeg jij wél een reisje naar China binnenkort. Omdat je wel toe bent aan iets anders na het bezoeken van de bekendere backpack hubs in Azië. Of omdat je enthousiast bent geworden na het lezen van mijn blogs de afgelopen maanden ;). Een reisje naar China vergt echter wel wat meer voorbereiding dan een trip naar Thailand. Daarom geef ik je vandaag een aantal praktische tips.

Fase 1: De voorbereiding

Visum
Voor China moet je ruim van tevoren een visum regelen. Je kunt dit rechtstreeks bij de ambassade doen of via een visumbureau. Een ‘kaal’ visum kost zo’n 100 euro, als je het via een bureautje doet komen er uiteraard wat kosten bij. Als je wilt gaan backpacken en nog geen concrete plannen hebt over je in- en uitreisdata en je route, raad ik je aan het via Your Visa te doen. Je moet bij de aanvraag namelijk een kopie van je vluchtschema, hotelbevestigingen én een persoonlijk reisplan inleveren voor de hele periode dat je in het land verblijft. Nu kun je natuurlijk allemaal boekingen maken en deze weer snel annuleren, maar voor 15 euro extra wordt dit voor je gedaan. Scheelt je een hoop rompslomp!

Point-it
Omdat de meeste Chinezen geen woord Engels spreken en jij waarschijnlijk geen ster bent in Mandarijn, is communiceren vaak lasting. Een handig hulpmiddel is het boekje Point-it, dat vol staat met afbeeldingen om aan te wijzen in het restaurant, aan de taxichauffeur of in het hotel. Het boekje is op zakformaat en staat ingedeeld in thema’s die tijdens het reizen vaak van pas komen. Het is verkrijgbaar bij verschillende boekenwinkels voor zo’n 7 euro.

pointit

Vpn
Omdat China een firewall heeft, worden veel websites geblokkeerd. Zo kun je bijvoorbeeld niet op Facebook, WordPress of Instagram. Om dit probleem te omzeilen, heb je een vpn-verbinding nodig. Er zijn verschillende apps die je hiervoor kunt gebruiken. Zelf had ik Betternet geïnstalleerd en die werkte prima.

Maps.me
Waarschijnlijk is deze app wel bekend bij de meeste mensen, maar zelf ontdekte ik ‘m pas halverwege mijn laatste reis. Als je net als ik het afgelopen jaar in een grot hebt geleefd; dit is een soort Google Maps, maar dan offline. Handig voor op reis dus, als je niet overal wifi hebt. Hij heeft mij in ieder geval vaak uit de brand geholpen als ik weer eens op zoek was naar een hostel of dat ene restaurantje uit de Lonely Planet. Er staan namelijk veel winkels, accommodaties, tankstations en andere voorzieningen op aangegeven.

C-trips
Nog zo’n handige app! Deze kun je gebruiken voor het boeken van vlieg- en treintickets. De prijzen zijn hier soms wel de helft goedkoper dan op Skyscanner! Niet altijd, dus check ze voor de zekerheid allebei even voordat je je creditcard trekt.

Fase 2: Tijdens je trip

Google Translate
Mensen met een Androidtoestel hebben geluk, want zij kunnen deze app offline gebruiken. In China kan dat echt je redder in nood zijn als je bijvoorbeeld de verkeerde bus hebt genomen en ergens bent gestrand waar niemand je kan helpen. Heb je net als ik een iPhone, dan is het wellicht handig een lokale simkaart aan te schaffen, zodat je in dit soort situaties (die waarschijnlijk regelmatig voorkomen) tegen een goedkoop tarief gebruik kunt maken van het internet. Zelf heb ik zonder gedaan, maar daar had ik af en toe wel spijt van. De app vertaalt ook foto’s; handig als je de menukaart of verpakkingen in de supermarkt wilt ontcijferen!

Hostel ipv hotel
De ervaring leert dat je in China beter in een hostel dan in een hotel kunt overnachten. Waarom? Omdat hostels veel meer gericht zijn op buitenlandse toeristen. Het personeel spreekt er over het algemeen goed Engels en kan je tips geven over vervoer, attracties of andere nuttige zaken. Ook kun je iemand van de receptie vragen om bijvoorbeeld je volgende bestemming in het Chinees op te laten schrijven. Kun je dat briefje mooi overhandigen aan de chauffeur. Ben je niet (meer) zo van de slaapzalen? In de meeste hostels kun je ook gewoon je eigen kamer boeken. Als je toch voor die slaapzaal kiest: vergeet je oordoppen dan niet. Die spleetogen kunnen namelijk nogal snurken ;).

Hikers food
In China kun je fantastische hikes maken, maar het ontbreekt er wel eens aan eetstalletjes zo midden in de natuur. Gelukkig hebben ze hier de ideale oplossing voor! In de supermarket kun je rijst-of noedelgerechten kopen in plastic bakken die zichzelf verwarmen. Je hebt dus geen gasstelletje nodig om water te koken. Ideaal 🙂

foodStudentenkaart
Op veel plekken krijg je korting met je studentenkaart, soms tot wel 50%. Vergeet je pas dus vooral niet mee te nemen. Ben je student-af? Neem dan iets mee wat ervoor door kan gaan. Zelf ben ik mijn studententijd al bijna tien jaar ontgroeid, maar mijn OV-kaart kon er ook prima mee door. Hij werd bijna overal (soms met opgetrokken wenkbrauwen, dat wel :p) geaccepteerd.

Tourist trap
Als je wordt aangesproken door een local die je uitnodigt voor een drankje in een teahouse of café; NIET doen! Dit is vaak een tourist trap, waarbij de local jou na een paar drankjes uiteindelijk laat zitten met een torenhoge rekening van de afgelopen maanden.

Say cheese!
Na een maand rondreizen in China, snap ik eindelijk waarom het gros van de Chinezen rondloopt met een selfiestick. Het is natuurlijk leuk om een paar foto’s te hebben waar je zelf op staat bij een bekende highlight of in een verbluffend mooi landschap. Zonder stick ben je daarvoor toch vaak afhankelijk van anderen, wat in China vaak neerkomt op Chinezen. Nou mogen die dan gemiddeld 4 telelenzen per persoon met zich mee sjouwen; fotograferen kunnen ze niet. Of jij staat er half op, of de attractie achter je is niet te zien, of de vinger van de fotograaf verpest het beeld. Tsja, dan toch maar zo’n selfiestick op de kop tikken misschien.

Dat waren ze, mijn voornaamste tips. Hopelijk heb je er iets aan! Ben jij ook in China geweest en heb je nog aanvullingen? Laat ze dan vooral achter in de reacties 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.