Reisanekdotes: een bijzondere ontmoeting op de Galapagos

galapagosssBijzondere ontmoetingen. Die maak je in Nederland wel eens mee. In de trein bijvoorbeeld. Of op een festival. Maar op reis behoren bijzondere ontmoetingen bijna tot het dagelijkse repertoire. De ene persoon blijft je misschien maar een uur bij, de andere weken of jaren. En een enkeling kun je misschien zelfs de rest van je leven herinneren. Totdat je dement wordt dan ;). Vandaag vertel ik over een bijzondere ontmoeting op de Galapagos eilanden.

Nice 2 meet u
In het vliegtuig van Ecuador naar de eilandengroep, raakten mijn reismaatje en ik aan de praat met de Amerikaanse Mike. Terwijl wij enthousiast gespannen waren over onze naderende eerste kennismaking met dit bijzondere gebied, was hij de rust zelve. De beste man had hier een vakantiehuisje en was er dus kind aan huis. Hoe relaxt is dat! Tijdens de vlucht kwam hij al met handige inside information voor tripjes en dergelijke. Maar het beste aanbod kwam toen we op onze bagage aan het wachten waren. Of we niet wilden crashen in zijn optrekje. Nou eh…graag!

Room with a view
En zo kwamen we terecht op Isabela, het grootste eiland van de Galapagos. Zijn optrekje bleek echter geen riante villa, maar een soort veredelde hut met erg weinig slaapplek. Gezien zijn verdachte toenaderingspogingen in de auto, vonden we dat niet zo’n chill idee en besloten we toch maar in een hotel te overnachten aan de overkant van de straat. Maar no way dat we dat zelf mochten betalen van Mike. Voor we konden protesteren, had meneer al een kamer met zeezicht geregeld… en afgerekend :p

Privé tourtjes
In de daaropvolgende dagen maakten we allemaal toffe uitstapjes met Mike en zijn lokale privégids. Er werd een boot geregeld en we werden meegenomen naar de mooiste snorkelspots. We maakten mooie hikes naar verschillende vulkanen en werden getrakteerd op de lekkerste visgerechten. We dronken ’s avonds cocktails in afgelegen strandtentjes, leerden de salsa en kropen door lavatunnels. In een paar dagen tijd zagen we de mooiste plekjes op en rondom het eiland. En dat allemaal op kosten van Mike.

Escortdames versus suikeroom
Dat gaf wel een dubbel gevoel natuurlijk. Het was duidelijk dat hij behoefte had aan gezelschap en ons zo lang mogelijk daar wilde houden om zijn vakantiedagen mee door te brengen. En wij waren een stel ‘arme’ studenten voor wie het leven op de Galapagos best een hoog prijskaartje had. Eigenlijk waren we dus gewoon een soort van gezelschapsdames voor deze eenzame zakenman. Ach, zo nu en dan moet je maar even schijt hebben aan wat hoort en wat niet hoort en jezelf gewoon laten verwennen :).

We zullen Mike in ieder geval niet snel vergeten. Onze enige echte suikeroom van de Galapagos. Op de terugweg ontmoetten we op datzelfde vliegveld weer een ‘bijzonder’ iemand: Martijn Krabbé! Maar de meest bijzondere ontmoetingen die week waren toch alle landschildpadden, zeehonden, leguanen en andere dieren waar je zo ongeveer over struikelt. De Galapagoseilanden…een magische plek!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.