Reisblog of dagboek? – We moeten het even ergens over hebben…

Nieuwe_wereldkaart_bron1Jullie hebben ongetwijfeld gemerkt dat ik sinds mijn bevalling niet meer zo actief ben op traveladdict. Ik had me voorgenomen om gedurende mijn verlof even lekker niets te ‘moeten’ van mezelf, zoals bloggen en sporten. Dingen die ik doorgaans hartstikke leuk vind, maar ook van mezelf moet als ik een keer geen tijd heb. Ik zou het vanzelf wel weer oppakken als ik er zin in kreeg. Met sporten gebeurde dat vrij snel, maar het bloggen blijft een beetje een heikel punt. En dat komt door het volgende.

Zelf volg ik veel reisblogs. Die ik stuk voor stuk bezoek om mooie reisverhalen te lezen, inspiratie op te doen voor mijn eigen tripjes en foto's te zien van mooie bestemmingen. Maar de laatste maanden valt me iets op. Het is een proces dat al langer gaande is, maar waar ik me steeds meer aan stoor. Veel reisblogs worden alsmaar persoonlijker. Het gebeurt steeds vaker dat ik een verhaal lees en denk: wat heeft dit in godsnaam met reizen te maken? En vooral: waarom deel je dit met de hele wereld?
img_8277

Dat je baby voor de eerste keer lacht of dat je je overleden vader zo mist, interesseert me weinig. Of eigenlijk helemaal niks. Dat klinkt misschien wat cru, maar waarom zou ik dat soort dingen willen weten van een wildvreemde? Want dat ben je in feite. We delen dezelfde passie en we zouden misschien best vriendinnen kunnen worden (het zijn opvallend genoeg vooral de vrouwelijke bloggers die zich hier schuldig aan maken), maar dat zijn we niet. Op Instagram maakt men het helemaal bont. Van sommige bloggers heb ik meer babyfoto's gezien dan ik van m'n eigen baby gemaakt heb. Geen grap!

Ik snap niet zo goed dat andere lezers/volgers dit soort content wel interessant vindt, maar aan de vele likes en reacties te zien onder dergelijke posts is dat wel zo. Blijkbaar ben ik hierin zelf de vreemde eend in de bijt. Begrijp me niet verkeerd; ik vind het echt wel leuk om af en toe een glimp op te vangen van de persoon achter de blog. Een privé-kiekje op z'n tijd, een lijstje met je favoriete bestemmingen, je grootste reisblunder of vooruit...toch 1x die babyfoto..... moet allemaal kunnen. Sterker nog: doe ik zelf ook wel eens. Maar wel sporadisch; uiteindelijk moet het reizen wat mij betreft de boventoon voeren. Gek genoeg scoren juist die privéfoto’s het best; van de 5 niet aan reizen gerelateerde posts op Instagram vorig jaar staan er 3 in mijn #bestnine.
chinesemuur

En dat is nu juist hetgeen waar ik de laatste tijd over zit te malen. Ik krijg een beetje het idee dat je er als blogger bijna niet onderuit komt om veel van jezelf te laten zien. Dat lezers het waarderen als je je meer blootgeeft. Natuurlijk is een blog van nature persoonlijk, maar de vraag is: hoe ver moet je hierin gaan? Is het nou echt nodig om heel je Instagram vol te plempen met baby-spam? Moet je 3 artikelen wijden aan het stuklopen van je relatie? Of op welke manier yoga jouw leven heeft veranderd? Want dan hoeft het voor mij niet meer....

Mijn vraag aan jullie: herken je dit? Dat sommige reisblogs transformeren in een soort dagboek?Vinden jullie het leuker om een blog te lezen als je het idee hebt dat je de blogger kent? Of is goede reisgerelateerde content nog steeds belangrijker dan de persoon erachter?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

 

 

5 thoughts on “Reisblog of dagboek? – We moeten het even ergens over hebben…

 1. Ik vind het vooral belangrijk dat iemand schrijft over wat hij/zij zelf wil. Het plezier lees ik toch tussen de regels door. Zelf schrijf ik denk wel vrij veel over mezelf, maar dat is wat ik leuk vind. Op het vlak van pure reiscontent heb ik het gevoel dat ik niet heel veel heb toe te voegen, naast alle goede blogs die er al bestaan.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Hai Shirley,

   Dat is prima toch?! Ik vind het wel uitmaken hoe je jezelf profileert. Jij geeft in je profiel al aan dat je blog een mix is van reizen en persoonlijke verhalen, dus dat is meteen duidelijk. Ik vind het vooral jammer dat blogs die ik volg(de) voor de reiscontent, steeds verder verwijderd raken van dit onderwerp.

   Reply
 2. Ik herken heel goed wat je zegt.
  Sommige reisblogs gaan niet meer puur om het reizen. Tuurlijk is het leuk om soms wat persoonlijke dingen over bloggers te lezen, maar té persoonlijk hoeft ook alweer niet. Opzich kan je natuurlijk zelf bepalen welke artikelen je wel en niet leest, maar ik vind het dan best jammer om te merken dat persoonlijke blogs en foto's het inderdaad veel beter doen dan de reisgerelateerde blogs en foto's. Ik bedoel, het gaat om de reisinspiratie die wordt gedeeld, niet om of ik lekker in m'n vel zit of niet.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Hey Linda!

   Precies, dat vind ik dus ook... gewoon jammer dat het thema reizen steeds minder centraal staat.
   Gelukkig zijn er ook nog genoeg blogs die wél over reizen gaan, zoals die van jou 😉

   Reply
 3. Maandoverzichten van anderen vind ik eigenlijk altijd wel leuk om te lezen. Zelf wijd ik ook één bericht per maand aan een persoonlijke terugblik. En daar heb ik ook wel eens geschreven over het gemis van mijn papa (geen idee of je daar naar verwijst, zou zomaar kunnen). Ik deel al persoonlijke dingen zolang ik blog, inmiddels vijf jaar. Dat is denk ik ook hoe lezers me kennen, dat doe ik niet omdat het meer lezers zou trekken. Die ervaring heb ik overigens ook niet. Maar lang niet alles deel ik, alleen de dingen die ik wil delen. Zaken over mijn zoontje deel ik beperkt, vanwege zijn privacy en omdat het off topic is. Daarvoor schrijf ik wel eens gastblogs op mamablogs. Ik heb een andere insta account genomen voor foto’s van hem, zodat het Reismuts account vol reisplaatjes blijft. Dus ik ben wel bewust bezig met wat ik waar wil delen, maar maak dan wel een andere afweging dan uitsluitend over reizen te schrijven. Zolang je doet wat je prettig vindt, is het altijd goed toch? En een lezer kan altijd iets doorklikken en niet lezen.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.