Reismoe? Confessions of a globetrotter

reismoe

Laatst schreef ik een blog waarin ik terugblikte op 10 jaar reizen. Zoals je daar kunt lezen, heb ik niet bepaald stil gezeten op reisgebied en heb ik de afgelopen jaren heel wat landen bezocht. De laatste tijd gebeurt het steeds vaker dat ik bepaalde bestemmingen een beetje vind tegenvallen. Of dat ik gewoon niet zo onder de indruk ben van een land. Iets in de trant van ‘been there, done that’. Wordt het misschien tijd voor een stapje terug?

Reismoe
Je hoort wel eens van mensen dat ze reismoe zijn. Het woord komt (nog) niet in de Dikke Van Dale voor, maar het houdt in dat je niet meer enthousiast wordt over een bepaald bouwwerk, een natuurgebied of een stel wilde olifanten en dat je eigenlijk liever naar huis wilt. Zo erg is het bij mij gelukkig niet. Ik wil sowieso nooit liever naar huis als ik op reis ben en ik geniet altijd van het vrije, zorgeloze leventje dat zo typerend is voor het backpackersbestaan. Op elke plek die ik bezoek, zie ik nog steeds mooie dingen en ik prijs mezelf nog elke dag gelukkig dat ik de kans krijg om zoveel van de wereld te zien. Ook raak ik nog steeds razend enthousiast over bepaalde bestemmingen, zoals China en Colombia dit jaar. Verder blijf ik dromen over nieuwe bestemmingen en plannen maken voor vakanties die eraan komen. So far so good, zou je zeggen.

In shock
Maar bij dat laatste punt blijf ik nu een beetje steken. Dit weekend bracht ik weer eens door op Skyscanner (mijn favoriete bezigheid :p) om tickets te zoeken voor de kerstvakantie. Normaal heb ik die voor de zomervakantie al geregeld, maar nu dus niet. Het gevolg: de prijzen zijn sky high. De enige bestemming die nog een beetje betaalbaar is, is Maleisië. Ik hou van Azië en ben nog niet op het vasteland van Maleisië geweest (alleen op Borneo). Reden genoeg dus om enthousiast te worden… toch? Nou, dat gebeurde dus niet. En dat vond ik vrij shocking. Ik bedoel, wie wordt er in godsnaam niet enthousiast van het vooruitzicht 2 weken in een exotische land te vertoeven als de winter hier in volle gang is?!? Dat is toch absurd?

bezochte landen

Ook bij eerdere tripjes het afgelopen jaar merkte ik dat ik misschien een beetje verzadigd ben op reisgebied. Waar bijna iedereen lyrisch is over bestemmingen als Sri Lanka, Myanmar of Brazilië, dacht ik bij deze landen: ‘Best leuk, maar niet uitermate bijzonder.’ Dat je bij bepaalde ‘attracties’ naast een groepje toeristen staat waar de ‘oooh’s’ en ‘aaah’s’ je om de oren vliegen en je bij jezelf denkt: ‘Dit heb ik in Australië, China of Zuid Afrika ook al gezien.’ Zoiets.

Verwend gedrag 
Zal ik eens iets bekennen? Ik haat mezelf als ik dat soort dingen denk. Of nou ja, niet per se mezelf, maar meer die gedachten. Want die zijn natuurlijk het toppunt van verwend gedrag. En laat ik nou net een hekel hebben aan mensen die zich verwend gedragen. Waarom zou je niet meer enthousiast kunnen worden van iets wat je al eerder hebt gezien? Ik bedoel; het blijft toch mooi/indrukwekkend/fascinerend/bijzonder/anders dan anders? En toch lukt het me niet altijd. Dan kijk ik jaloers richting het clubje mensen naast me dat bijna lijkt klaar te komen van opwinding bij het zien van een groep wilde apen of een mooi strand.

Een stapje terug...of toch niet?
Daarom vraag ik me af of het misschien tijd wordt voor een stapje terug. Om een periode wat minder te reizen, zodat je het weer wat meer gaat waarderen. Of werkt het niet op die manier? Ik heb geen idee… en eerlijk is eerlijk; ik moet er eigenlijk ook niet aan denken een vakantie voorbij te laten schieten en thuis te blijven. Want ja; thuis is ook maar zo gewoon. Dilemma’s dus. Een luxeprobleem ten top, ik weet het. Maar ook luxeproblemen kunnen je bezighouden, dat blijkt maar weer.

Ik ben heel benieuwd of andere doorgewinterde globetrotters zich hierin herkennen? Of dat je bij jezelf denkt: ‘Wat een verwend nest, zeur niet zo!’ Ook in dat laatste geval geef ik je gelijk hoor, want dat denk ik zelf dus ook regelmatig ;). Enne...als je tips hebt, zijn die natuurlijk ook van harte welkom!

 

 

 

 

4 thoughts on “Reismoe? Confessions of a globetrotter

 1. Ik herken me hier 100% in, absoluut. Het is zeker weten een luxeprobleem, maar je merkt inderdaad dat je een bepaalde bestemming steeds minder bijzonder gaat vinden naarmate je al veel plekken op de wereld hebt gezien. Ik probeer dan bewust even stil te staan bij de plek waar ik ben en hoe ontzettend blij wij moeten zijn dat we zoveel reisjes kunnen maken.
  En stapje terugdoen? Dat zou ik niet willen en kunnen. Maar jezelf even een momentje geven om stil te staan bij de plek waar je bent.

  En, waar gaat de reis komende kerst heen?

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha pfiew, ik ben blij dat ik niet de enige ben ;). Wat jij doet probeer ik vaak ook wel hoor.
   Het scheelt al een stuk als je met iemand bent die nog niet zoveel heeft gezien en razend enthousiast is, dat werkt dan toch een beetje besmettelijk.
   Tja die Kerst blijft een lastige haha, kom automatisch op Azië uit als ik ook nog wat zon wil. Waarschijnlijk dus toch Maleisië 😉
   Tenzij jij nog verrassende tips hebt...? Jij je volgende reisje al geboekt?

   Reply
 2. Precies dit hadden wij aan het einde van onze lange reis van 18 maanden door Azië. Zelfs van Myanmar waren we niet echt onder de indruk, terwijl ik zeker weet dat we het fantastisch hadden gevonden als we er eerder naartoe waren gegaan. Wij besloten toen om naar huis terug te gaan. Twee maanden later reisden we door Europa en daar vonden we alles weer geweldig. Net als een half jaar later terug naar India voor 2 maanden. Wij waren dus echt verzadigd op dat moment, maar daarna heb ik er nooit meer "last" van gehad dat ik het idee had reismoe te zijn. Gelukkig. Misschien werkt het voor jou ook om juist andere soort bestemmingen op te zoeken? Je hebt natuurlijk ook al wel heeeeel veel gezien zie ik aan je kaartje... misschien Rusland? (alleen met kerst minder praktisch, haha) Hopelijk krijg je je enthousiasme weer terug 🙂

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Wow, 18 maanden Azië is ook wel erg lang haha ;). Dan begrijp ik inderdaad dat je een beetje een overdosis van dat continent hebt aan het einde.
   Zelf heb ik vooral veel van Azi en Latijns Amerika gezien, dus ik merk inderdaad dat ik behoefte heb aan andere bestemmingen.
   Met name het noorden van Europa en Afrika lonken, maar beide continenten zijn voor de Kerst niet zo handig (prijs- of klimaat-technisch).
   Wel een mooi vooruitzicht voor volgend jaar zomer natuurlijk :). En met dat enthousiasme komt het vast weer goed!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.