Reisroute Mexico 3 weken

mexicoWaar denk je aan bij taco’s, tequila’s en sombrero’s? Juist; Mexico! Dat heerlijke land in Midden-Amerika dat al menig reizigershart heeft gestolen. Niet zo gek, want Mexico heeft zo’n beetje alles wat je wenst: schitterende natuur, een opzwepende cultuur, heerlijk eten, bounty stranden en een fascinerende geschiedenis. Zelf bezocht ik dit land al twee keer en de kans is groot dat ik er binnen 5 jaar nog eens naartoe ga. Vandaag deel ik de ideale reisroute van 3 weken.

Mexico City
Als je wilt eindigen met strand, kun je het beste in Mexico stad beginnen. Op het eerste gezicht is Mexico City een hoofdstad zoals alle andere in Latijns Amerika: groot, onoverzichtelijk en sfeerloos. Behalve in het oude centrum, waar je veel gezellige winkelstraten en hippe tentjes vindt. De meeste bezienswaardigheden vind je rondom het centrale plein Zocalo en voor de liefhebbers zijn er een aantal interessante musea. Persoonlijk vond ik 2 dagen in deze drukke stad genoeg.
P1050724

Oaxaca
De volgende stop is Oaxaca; een super sfeervol stadje met kleurrijke huizen, gezellige dorpspleinen en vriendelijke bevolking. De binnenstad van Oaxaca staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Bezoek een aantal prachtige koloniale gebouwen en het klooster van Santo Domingo de Guzmán, scoor een lunch op de overdekte markt of in één van de gezellige lunchrooms en sluit de dag af met een heerlijk diner, want Oaxaca staat bekend om zijn culinaire delicatessen. Je kunt ook leuke dagtrips maken vanuit Oaxaca, zoals naar de tempelruïnes van Monte Alban of de natuurlijke bronnen van Hierve el Agua. Je vult hier met gemak 3 dagen.
P1050804

San Cristobal de las Casas
Dit bergdorpje is zo’n plek waar de gemiddelde backpacker langer blijft hangen dan gepland. Het is op en top Mexicaans met zijn witte kerkjes en gekleurde vlaggetjes in de straten. Het stadje zelf heb je snel gezien, want het is niet zo groot. Maar de omgeving leent zich prima voor uitstapjes. Aanrader: paardrijden door de hooglanden. Houd je van natuur, dan kun je een dagtrip maken naar het national park Lagunas de Montebello of een bezoek brengen aan de El Chiflón watervallen of de Canon del Sumidero. Ook hier zou ik 3 dagen verblijven.
P1050839

Palenque
Palenque staat bekend om het indrukwekkende tempelcomplex uit de oude Mayacultuur. De ruïnes zijn vergroeid met de jungle, waardoor je je af en toe op de filmset van Indiana Jones waant. Sommige tempels kun je beklimmen, wat je een prachtig uitzicht biedt op de mysterieus aandoende omgeving. Ik vond deze site zelf indrukwekkender en mooier dan het veel bekendere Tikal in Guatemala. Bezoek vanuit Palenque ook de Mishol-Ha waterval en de Agua Azul watervallen met zijn intens blauwe water waar je in kunt zwemmen. Twee dagen in Palenque is genoeg.
P1050942

Valladolid
Hier ben ik zelf niet geweest, maar Valladolid schijnt een leuk stadje te zijn en bovendien is het de perfecte uitvalsbasis om de piramides van Chichen Itza te bezoeken: één van de zeven wereldwonderen. Je kunt dit overigens ook als dagtrip doen vanuit Tulum, zoals ik deed. Op 20 minuten van Valldolid ligt Ek’Balam; een Mayasite met grotere piramides dan die van Chichen Itza. Schijnt ook erg de moeite waard te zijn! Trek dus 2 a 3 dagen uit op deze plek.
chichen-itza

Tulum
Hierna kan het relaxen beginnen, want het is beachtime! De mooiste stranden van Mexico vind je in Tulum, waar je ook de bekende Mayaruïnes niet mag missen. Niet vanwege de ruïnes, maar vooral vanwege het prachtige decor waar ze in liggen. Picture perfect, met de azuurblauwe zee en een wit strand met palmbomen op de achtergrond. Een andere must do is een bezoek aan een van de cenotes. Dit zijn waterpoelen in grotten waar je kunt snorkelen of duiken. De drie bekendste in de buurt van Tulum zijn Dos Ojos, Grand Cenote en Cenote Calaveras. Verblijf hier minimaal 3 dagen.
tulum

Isla Mujeres of Isla Holbox
Je eindigt deze trip in Cancun, maar ik zou daar geen minuut langer verblijven dan nodig. Cancun doet nogal Amerikaans aan met zijn luxueuze hotels en immense resorts. De meeste mensen komen hier alleen om te feesten. Wat ik wel zou doen, en waar ik zelf helaas geen tijd meer voor had, is een bezoek aan een van deze eilanden. Isla Mujeres ligt op een half uur varen van Cancun. Voor Isla Holbox moet je een halve dag reizen, maar daar kun je wel met whalesharks zwemmen in het goede seizoen. Als het goed is, houd je nog 3 dagen over om hier te chillen.

NB: In principe kun je de hele route per bus afleggen. Als je maar 3 weken hebt, zou ik wel een aantal keer de nachtbus nemen. Die zijn best luxe en vrij punctueel.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.