Reisroute Vietnam 3 weken

headervietnam

Vietnam is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Het land is ontzettend divers en heel gemakkelijk te bereizen. En dan heb ik het nog niet eens over het verrukkelijke eten gehad! Steeds meer backpackers ontdekken dit land en daarom deel ik vandaag mijn reisroute door Vietnam van 3 weken.

Geen liefde op het eerste gezicht…
Mijn kennismaking begon in hoofdstad Hanoi, waar ik een flinke cultuurshock had na bijna een jaar rondreizen in Australië en Nieuw Zeeland. Ik werd gek van de drukte, vond het constante getoeter van de duizenden brommertjes rete-irritant en de lokale bevolking super opdringerig. Nee, ik was zeker niet direct enthousiast over Vietnam! Mijn enige hoogtepunt in Hanoi was dat ik Chris Zegers en cameracrew tegen het lijf liep, maar daarna ben ik snel verder gereisd naar de highlights in de omgeving.

Parels van het noorden
En die zijn er genoeg in de buurt van Hanoi! Er zijn twee plekken waar je wat mij betreft absoluut naartoe moet: Sapa en Halong Bay. Sapa is een bergdorpje in het noordwesten van Vietnam. Je kunt er komen met de nachttrein en als je uitstapt, sta je in een compleet andere wereld. Sapa ligt in een vallei in de bergen en wordt gekenmerkt door zijn schitterende rijstvelden, leuke dorpjes en heel veel groen. Het gebied leent zich uitstekend om een (meerdaagse) trekking te maken en te overnachten bij mensen thuis. Echt heel erg leuk!sapa

Het andere pareltje is Ha Long Bay; een prachtige baai vol kalksteken rotsen die uit de zee omhoog steken. Dit gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is vooral erg mooi om doorheen te varen. Je kunt een tour regelen vanuit Hanoi of naar het eiland Cat Ba afreizen en vanuit daar de omgeving verkennen. Hier kun je ook wandelen door het nationale park of een scooter huren en een rondje eiland doen.

Cultuur proeven in het midden
Ook het centrale gedeelte van Vietnam heeft 2 interessante plekken om te bezoeken. De eerste is de voormalige keizerlijke hoofdstad Hué. De stad raakte zwaar beschadigd tijdens de Vietnamoorlog, maar er zijn nog genoeg overblijfselen om te bewonderen met als hoogtepunt de verboden stad.
hue

Hoi An is van een heel ander kaliber. Hier kom je vooral voor de sfeer, de wirwar van kleurrijke straten in het autovrije centrum en de vele leuke restaurantjes en winkels. Want shoppen kun je hier als de beste! Mooie souvenirs, goedkope maatkleding, authentiek handwerk… maar ook voor een massage of gezichtsbehandeling ben je hier aan het goede adres. Voor veel backpackers is Hoi An het hoogtepunt van Vietnam.

Actie en avontuur in het zuiden
In het zuiden kun je kiezen uit Dalat of Mui Né. Natuurliefhebbers die van bergen, watervallen en canyoning houden, zijn in Dalat aan het goede adres. Als je hier naartoe gaat, moet je zeker ook een één- of meerdaagse tour met de Easy Riders boeken. Dit is een club lokale motorrijders die toeristen achterop de motor meenemen. Waar naartoe? Dat bepaal jij! Echt hartstikke leuk!

Strandliefhebbers voelen zich waarschijnlijk meer thuis in Mui Né; een rustig plaatsje met prachtige zandduinen, palmbomen en stranden. Deze plek is tevens een populaire surfspot in Azië. dalat

En dan is het alweer tijd voor de laatste bestemming: Ho Chi Minh City. Met 4,5 inwoners is dit de grootste stad van Vietnam en de sfeer is compleet anders dan in Hanoi. Door de vele wolkenkrabbers, dure auto’s en het moderne zakendistrict, voelt de stad best wel westers aan. Een must do hier is een dagtrip naar de Cu Chi tunnels; een ondergronds gangenstelsel dat tijdens de Vietnamoorlog werd gebruikt als schuil- en woonplaats voor honderden mensen. Indrukwekkend!

En… lijkt het je wat, zo'n rondreis door Vietnam?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.