Slovenië…de verrassing van Europa!

header slovenieToen ik twee jaar geleden Slovenië aandeed tijdens een roadtrip door Europa, had ik er nul verwachtingen bij. Italië, Kroatië, Zwitserland...dat waren landen die tot de verbeelding spreken. Maar wat moest je nou in Slovenië?! Fout gedacht! Want het bleek de verrassing van Europa te zijn, zowel voor mij als voor mijn reisbuddies.

Hoewel Slovenië slechts half zo groot is als Nederland, heeft het van alles te bieden. Bergen, kust, grotten, valleien, watervallen, idyllische stadjes en smaragdgroene rivieren...ik heb zelden zoveel diversiteit gezien op zo'n kleine oppervlakte. Waarom Slovenië (nog) niet echt in trek is als vakantiebestemming bij Nederlanders, is mij een groot raadsel. Je kunt je er prima twee tot drie weken vermaken en zowel de cultuur- als de natuurliefhebber komt hier aan zijn trekken. Je kunt lekker actief doen, maar ook relaxen. Mijn absolute favoriet was het Triglav National Park, dat enorm veel te bieden heeft. Wat precies? Dat lees je hieronder!

Soca Vallei
Zelden heb ik zo'n mooie vallei gezien, verborgen tussen de reusachtige besneeuwde pieken van de Julische Alpen. De turquoise rivier die er doorheen stroomt, wordt dankzij zijn kleur ook wel de mooiste van Europa genoemd. Je kunt de vallei op verschillende manieren verkennen: wandelend, klimmend of skiënd in de bergen of per kano of raft vanaf de rivier. Niet zo actief ingesteld? Dan pak je gewoon je handdoekje en zoek je één van de strandjes langs de rivier op.

Julische Alpen
Dit fantastisch mooie deel van de Alpen ligt op de grens van Slovenië en Italië. De hoogste berg van het land, de Mount Triglav van 2864 meter, ligt hier en is tevens het symbool van Slovenië. Maar het bergmassief heeft nog meer toppen boven de 2000 meter die het beklimmen waard zijn. Al wandelend stuit je in dit gebied op gletsjermeren, watervallen, prachtige vergezichten en zoetsappige alpenweiden zoals je ze kent van Heidi.

Meer van Bohinj
Dit is het grootste meer van Slovenië en volgens velen ook het mooiste. Rond het meer vind je talloze (water)sportfaciliteiten en je kunt er prima relaxen. Als je hier toch bent, moet je eigenlijk ook even de Savica, de bekendste waterval, bezoeken. Of neem de skilift naar boven en bewonder het ‘ansichtkaartenuitzicht’ op het meer vanaf de berg Vogel.

Bled
Eigenlijk ligt dit geliefde vakantieoord net buiten de grenzen van het Triglav National Park, maar voor het gemak neem ik 'm even mee, want je mag deze sprookjesachtige plaats niet overslaan. Het stadje zelf is niet zo boeiend, maar het eiland in het meer van Bled met daarop een romantische kerkje is zo ongeveer de meest gefotografeerde plaats van Slovenië. Per bootje kun je naar het eiland varen en een bezoekje brengen aan de kerk van Maria-Hemelvaart. Ben je hier met je grote liefde, dan moet je even de wensklok luiden voor een extra portie liefdesgeluk.

Vintgar kloof
Deze indrukwekkende kloof van 1,6 km lang ligt vlakbij Bled en is opengesteld voor publiek. Het wandelpad voert je langs beboste heuvels, houten bruggetjes, watervallen en steile rotswanden naar de Sum waterval van 16m hoog. Deze kloof staat met recht in de top 10 bezienswaardigheden van Slovenië!

Ben je uitgekeken in het park? Dan kun je natuurlijk nog naar Ljubljana, de grotten van Postojna of Skocjan, met een bootje door de Krizna grotten varen of naar de kust. Kortom: gaat dat zien!!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.