Swingen als aapjes

header2 gibbon
Het kan zijn dat je hier en daar wat stukjes vel mist, compleet onder de blauwe plekken zit en zo krom loopt als je hoogbejaarde oudtante, maar dan heb je wel een fantástische ervaring achter de rug! Waar ik het over heb? Eén van de leukste activiteiten die je kunt ondernemen in Laos: De Gibbon Experience.
Zippen tussen zingende apen
Midden in het Bokeo natuurreservaat in het noorden van Laos vind je een aantal boomhutten op 60 meter hoogte, die met elkaar verbonden zijn via een parcours van ziplines. Samen met je (reis)partner of misschien met drie of zeven andere mensen (afhankelijk van welke boomhut en dus groepsgrootte je kiest), verblijf je drie dagen in de jungle om zeldzame gibbons te spotten. Wat dat zijn? Zingende apen. Geen grap! Maar nog leuker is het dat je vanuit je hutje allerlei kabelbanen kunt pakken om van boomtop naar boomtop te sjezen. Er zijn lange en korte ziplines en soms swing je tot wel 150 meter hoog boven de bomen. Het uitzicht tijdens het 'zoeven' is fenomenaal en waarschijnlijk ervaar je ook wel een lichte adrenalinekick.

Excursiepakketten
Je kunt twee verschillende pakketten boeken: de Classic Experience en de Waterfall Experience. Bij de eerste word je via een 4WD-track per jeep naar de plaats van bestemming gebracht en moet je nog een klein uurtje lopen. Hier wordt iedereen in een tuigje gehesen en geven de rangers instructies over hoe je jezelf moet zekeren. Daarna word je aan je lot overgelaten en kun je de rest van de tijd vrij zippen. Of slapen/ kaarten/ lezen/ uit je neus peuteren/ etc. Je slaapt twee nachten in dezelfde hut en drie keer per dag wordt er een mand met eten omhoog getokkeld via de kabelbaan. Wij konden geen genoeg krijgen van het ziplinen en hingen drie dagen lang in de touwen. Om een beetje variatie aan te brengen organiseerden we bijvoorbeeld de ‘Zip-Olympics’, waarbij je verschillende parcoursen zo snel mogelijk moest afleggen. Ook een aanrader: stiekem ‘nightzippen’ en in het licht van je zaklamp aangestaard worden door griezelige ogen van levende wezens waarvan je geen idee hebt wat het is.

De watervalvariant is voor de iets actievere reiziger. In twee groepjes van vier trek je dieper het bos in en loop je ruim twee uur naar je overnachtingsplek. Op dag twee wissel je met de andere groep van hut en loop je wederom een uur of twee door de jungle. Bij de ene boomhut kun je zwemmen in het poeltje beneden en de andere biedt een spectaculair uitzicht over het reservaat. Het nadeel van deze variant is dat je wat minder tijd overhoudt om te zippen.

En dan waar het eigenlijk om draait: het spotten van gibbons. Ik heb me laten vertellen dat je er lang niet altijd één ziet, maar wij hadden het geluk er wel een paar te spotten. En anders hoor je ze sowieso; we werden dagelijks met luid gezang gewekt door deze brutale snotapen.

Boek op tijd!
Als je deze populaire tour wilt boeken, moet je wel op tijd (minimaal een maand van tevoren) reserveren. De trip kost zo’n 220 euro p.p. inclusief overnachtingen en alle maaltijden. Hiermee draag je meteen je steentje bij aan de bescherming van het natuurreservaat, waar een deel van de opbrengst naartoe gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.