Tag: reis deceptie top 3

maltaReizen is leuk!! Dat zal iedereen die deze blog bezoekt met me eens zijn. Maar natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn als we op pad zijn. Soms vallen bepaalde bestemmingen gewoon tegen, bijvoorbeeld omdat je er van tevoren veel te hoge verwachtingen van had of omdat de plaatjes op Google of Booking.com er veel beter uitzien dan in werkelijkheid het geval is. Robert van Traveljunks vond dat die tegenvallers op reis te weinig aan bod komen op reisblogs en introduceerde de tag: reis deceptie top 3. Benieuwd naar die van mij? Lees dan vooral verder!

Deceptie 1: het land
Het politiek correcte antwoord van een echte reisfanaat is natuurlijk dat geen enkel land tegenvalt, omdat elke bestemming wel iets moois te bieden heeft. Is het niet de natuur of de cultuur, dan wel de mensen of het eten. Ik ben het ermee eens dat elk land zijn mooie kanten heeft, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan tegenvallen, toch? Met sommige landen heb je gewoon geen klik. Voor mij geldt dat voor Sri Lanka, Dubai of de Verenigde Staten om er maar eens een paar te noemen. Maar de grootste deceptie vond ik Malta. Een leuke bestemming voor een weekend, maar ik zat er een week op een zeilboot in de haven van Valletta. Na 2 dagen had ik het wel gezien; al die schattige oude stadjes zien er uiteindelijk hetzelfde uit en mooie stranden waren er ook niet te vinden in de buurt waar wij verbleven. Misschien was mijn oordeel anders geweest als ik had kunnen rondtrekken, maar zoals ik het nu heb ervaren was het één van de minst leuke bestemmingen die ik heb bezocht.

Deceptie 2: de overnachting
Mijn lijstje met rampzalige overnachtingen is best wel heel lang. Toen ik een jaar op wereldreis was, zat ik nogal op de centen en werd elk dubbeltje drie keer omgedraaid. Ik sliep dus steevast in de allergoedkoopste accommodaties die er te vinden waren en vooral in Azië kwam je dan nogal eens terecht in vieze, donkere kamers waar de kakkerlakken over de vloer liepen. Ieuw! Nu moet ik daar niet meer aan denken en geef ik graag wat meer uit voor een beetje comfort, maar destijds kon ik er niet eens wakker van liggen.

Een vrij recente horror-overnachting had ik dit jaar in Sri Lanka. Het was onze eerste dag in dit Aziatische land. Met de nodige uren vertraging waren we die middag aangekomen vanuit de Malediven en moesten we op zoek naar 2 huurmotoren in Negombo. Dat ging niet zonder slag of stoot en kostte meer tijd dan gepland. Toen we eindelijk op pad gingen liep het al tegen vieren en door het chaotische verkeer en een paar keer verkeerd rijden, schoot het voor geen meter op. Al snel werd duidelijk dat we onze eindbestemming die dag niet zouden halen. Toen het donker werd, besloten we bij het eerste guesthouse/hotel dat we tegenkwamen te overnachten. Nou….dat hebben we geweten!

We kregen een warm onthaal van een überenthousiaste man die ontzettend vriendelijk was en ons direct een zelf gekookte maaltijd aanbood. Doordat de elektriciteit was uitgevallen, konden we de kamers alleen zien bij het zwakke licht van de zaklamp. “Ach, wat kan er mis mee zijn? Het enige wat we nodig hebben is een bed en een douche,” dachten we. Wrong thinking! Uit de douche bleek geen water te komen en het bed was zo ontzettend smerig, dat we er alleen met onze kleren aan in durfden te gaan liggen. Met een sjaal om onze neus gebonden om de doordringende, misselijkmakende stank van pepermuntballen niet te hoeven ruiken. Gelukkig was het wel rustig…. tot we opeens wakker werden van keiharde Sri Lankaanse muziek en een bende feestende mensen. Wat bleek? Meneer hield een huisfeestje dat tot 5 uur doorging. Heel de nacht wakker gelegen! Tegen de tijd dat we eindelijk in slaap vielen, stond de heer des huizes alweer op onze deur te bonken. Of we ontbijt wilden. Aaaargh!!

Met gierende banden reden we weg en kwamen we erachter dat er genoeg luxe alternatieven waren op slechts 200 meter verderop. Hadden we dat geweten! Maar we konden er de humor wel van inzien en hebben erg lachen om deze ervaring.

Deceptie 3: het eten
Poeh, meestal is eten in het buitenland heaven voor mij. Ik doe een moord voor een pittige Indiase curry, een goed gevulde Mexicaanse burrito, een mals stuk Argentijnse biefstuk of een overheerlijke Italiaanse pasta. En als het land zelf geen lekkere keuken heeft, zijn er meestal genoeg andere wereldgerechten verkrijgbaar. Qua eetgelegenheden vond ik de Verenigde Staten een deceptie. Het was elke dag weer een uitdaging een restaurantje te vinden dat nog enigszins sfeer had. Het eten zelf vond ik het minst lekker in Bolivia. De Boliviaanse keuken lijkt een beetje op de Hollandse pot: veel aardappelen, vlees en vrij smakeloos. Not my kind of thing. En voor de met jus overladen gerechten in Polen of Tsjechië loop ik ook niet echt warm. Ach, ook dat heeft z’n voordelen; dan val je nog eens af op reis in plaats van aan te komen :p.

Wat zijn jouw grootste tegenvallers op reis? En heb je de decepties van bedenker Robert ook al gelezen?

 

2 thoughts on “Tag: reis deceptie top 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.