Tips voor een weekje Israël

header israelRegelmatig krijg ik de vraag welke bestemming ik aanraad voor een week vakantie. Er zijn natuurlijk genoeg opties: een stedentrip naar een Europese stad, een weekje relaxen op de Canarische of Griekse eilanden of een mini-roadtrip door België, Ierland of Portugal. Maar de kans is groot dat je dat al hebt gedaan of wel eens iets anders wilt. Dan is Israël een uitstekende optie. Niet te ver vliegen, super gevarieerd en je bent in een compleet andere wereld. Lees je mee waarom ‘het beloofde land’ tot mijn favoriete bestemmingen behoort?

Jeruzalem
Je kunt het heilige land natuurlijk niet bezoeken en dan de hoofdplaats overslaan. Mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en religie kunnen hier hun hart ophalen bij het bezoeken van alle heilige plaatsen, zoals de Heilige Grafkerk, Via Dolorosa en de Tower of David. De meeste bezienswaardigheden liggen in de oude ommuurde binnenstad. In de nieuwe stad vind je een aantal trendy wijken met hippe bars en authentieke galeries. Een bezoek aan het Holocaust museum Yad Vashem is niet heel gezellig, maar wel indrukwekkend. De meest bijzondere bezienswaardigheid vond ik de beroemde Klaagmuur, waar Joodse mannen en vrouwen (gescheiden van elkaar) bijeen komen om een briefje met gebeden in de voegen van de muur te steken. Al met al vond ik Jeruzalem één van de meest indrukwekkende steden waar ik ooit geweest ben.

Negev woestijn
De Negev woestijn strekt zich uit over het zuiden van Israël en beslaat bijna tweederde van het land. Zandduinen, canyons en bergen wisselen elkaar af en het is er zo uitgestrekt en dun bevolkt, dat je bijna geen mens tegenkomt. Je kunt een korte trip naar de woestijn boeken vanuit Eilat, per kameel, quad of mountainbike. Maar het gebied komt het best tot zijn recht als je het van noord tot zuid doorkruist en de totale leegte ervaart. Onderweg kom je langs mooie rotsformaties en in het Ramon Nature Reserve kun je abseilen in een krater. Zelfs heb ik een tweedaagse jeepsafari gemaakt en ik vond het echt één van de hoogtepunten van mijn reis!

Dode Zee
Drijven in de Dode Zee is iets wat iedereen een keer gedaan moet hebben in z’n leven. Gewoon omdat het zo'n grappige unieke ervaring is dat je helemaal gewichtloos lijkt in het zoute water en relaxed je boekje kunt lezen zonder natte handen te krijgen. Maar mensen komen hier niet alleen om dit te ervaren; het mineraalrijke water en de zwarte modder schijnen ook een geneeskrachtige werking te hebben voor allerlei huidaandoeningen. Er zijn mensen die op doktersadvies verplicht een weekje moeten vertoeven in 's werelds bekendste kuuroord. Niet verkeerd, toch?

Eilat
Je hoeft deze badplaats in het zuiden van het land niet te bezoeken voor de mooie stranden of de gezellige sfeer. Maar het is wel de perfecte uitvalsbasis om te snorkelen en te duiken in de Rode Zee. Dat is dan ook wat de meeste mensen hier doen. En terecht, want met kleurrijke koraalriffen, schildpadden en een scala aan vissen is dat zeker de moeite waard! Bij Dolphin Beach kun je (hoe verrassend ;)) kennismaken met dolfijnen en er zelfs mee zwemmen!

Tel Aviv
Dit was voor mij echt dé grote verrassing van Israël. Als je een land bezoekt waar religie, cultuur en natuur centraal staan, verwacht je niet in een supermoderne stad met een bruisend nachtleven terecht te komen. Bars, restaurants en pubs schieten hier als paddenstoelen uit de grond op verrassende locaties als bunkers of loodsen. Het deed mij een beetje denken aan Berlijn. Verder heeft Tel Aviv mooie stranden, hippe modezaken en trendy boetieks. De buitenwijk Jaffa met zijn nauwe straatjes, de vlooienmarkt en de haven oogt juist nogal middeleeuws en heeft weer zijn eigen charmes.

Spreekt Israël jou aan als bestemming? Of ben je er misschien al geweest en heb je aanvullende tips?

 

 

 

3 thoughts on “Tips voor een weekje Israël

  1. travel addict

   Post author

   Hey Shamira!

   Ik had het geluk met een persreis mee te mogen, dus alles was tot in de puntjes geregeld.
   Een vriendin van mij is dit jaar zelfstandig geweest en als je gewoon de toeristische route volgt (zoals de plaatsen die ik heb beschreven),
   is dat op zich nog steeds goed te doen. De handigste manier om rond te reizen is per auto, maar je kunt ook de bus nemen. Het is natuurlijk geen Spanje, maar zij heeft zich niet heel onveilig gevoeld. Wanneer zou je willen gaan? En wel met iemand samen of alleen?

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.