Tips voor het plannen van een wereldreis

wereldreisVeel mensen dromen van een wereldreis. En helaas blijft het voor veel mensen ook bij dromen. Hoe vaak ik ze niet heb gehoord; talloze excuses om vooral niet te gaan. ‘Ik heb een koophuis, vind het zonde om mijn baan op te geven, kan mijn familie niet zo lang missen…’ Kutsmoesjes vind ik het. Want als je écht wilt, dan kan iedereen zo’n droom verwezenlijken. Daarom voor alle mensen die bereid zijn hun dromen na te jagen een aantal tips voor het maken van een wereldreis.

Sparen
Tsja, hier begint het natuurlijk mee. Tenzij je al een halve ton op je rekening hebt staan of een geldboom in de tuin hebt. Open een nieuwe rekening en zet hier elke maand een vast bedrag op. Dan kan het best snel gaan! Het hangt er natuurlijk vanaf wat je kunt missen, maar als je een beetje goedkoop woont en op je uitgaven let is het al snel haalbaar om 500 euro per maand apart te zetten. Dat betekent dat je in 1 jaar genoeg gespaard hebt om minimaal zes maanden te kunnen backpacken in Azië :).wereldkaart
Het bepalen van je budget blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken, maar op internet vind je genoeg richtlijnen voor wat je ongeveer nodig hebt per werelddeel. Tip: budgetteer altijd iets ruimer dan wat staat aangegeven, zodat je genoeg geld hebt om toffe activiteiten of excursies te boeken. Veel mensen rekenen met een dagbudget, maar zelf vind ik dat heel vervelend. Ik moet er niet aan denken op reis elke dag aan het rekenen te slaan ;). Mijn tactiek is: bepaal je maandbudget, bespaar ter plekke vooral op slaapplaatsen, vervoer en eten en niet te veel op tours. Dan red je het over het algemeen makkelijk.

Route bepalen
Als je de knoop voor het maken van een wereldreis hebt doorgehakt, kan de voorpret beginnen. Niets is leuker dan je installeren op de bank met een aantal reisboeken en je route te gaan bepalen. Zelf doe ik dit altijd vrij nauwkeurig, omdat ik zoveel mogelijk van een land wil zien en het maximale uit mijn reistijd wil halen. Anderen geven de voorkeur aan ‘go with the flow’. Beide opties zijn natuurlijk prima, maar ook voor de laatste is een grove routeplanning toch wel handig. Want het zou toch zonde zijn als je bij je thuiskomst ontdekt dat je een aantal gave highlights hebt gemist?! Tip: lees ook veel reisblogs. Daarop vind je vaak weer heel andere aanraders dan in bijvoorbeeld de Lonely Planet.

Voorbereidingen treffen
Aan dit aspect beleef je wat minder plezier, maar het hoort er net zo goed bij: praktische voorbereidingen treffen. Waar moet je allemaal aan denken? Ik noem de 3 belangrijkste:

Vaccinaties
In veel landen heb je één of meerdere vaccinaties nodig. Een grapje dat al snel aardig in de kosten kan lopen. Behalve als je een aanvullende verzekering hebt hiervoor! Zodra ik wist dat ik op wereldreis ging, heb ik deze verzekering afgesloten en me helemaal vol laten spuiten. Met de prik dan he :p. De meeste vaccinaties zijn jaren geldig, dus na een jaar laat je die aanvullende verzekering gewoon weer schieten.

Visa
Check altijd goed welke visa je moet hebben! In sommige landen kun je een visum bij de douane kopen, maar bij andere bestemmingen (China, India) moet je dit tijdig vanuit Nederland regelen en is het een behoorlijke rompslomp. Ook moet je soms een (nep) retourticket laten zien om aan te tonen dat je het land tijdig weer verlaat. Allemaal zaken om even goed uit te zoeken. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg visumbureaus die je dit soort werk uit handen kunnen nemen.paspoort
Denk ook aan dit soort zaken als je naar Canada of de VS gaat. Zo vergat ik 3 jaar geleden bijna een Esta aan te vragen toen ik naar de Verenigde Staten ging. Oeps!

Verzekeringen
Met een doorlopende reisverzekering ben je er niet automatisch. Daarmee mag je vaak maar voor 60 aaneengesloten dagen op reis. Er zijn ook verzekeraars die een hoger maximum hanteren, maar als je langer weg wilt kun je beter een zogenoemde ‘lang op reis verzekering’ afsluiten. Better safe then sorry!

Geldzaken
Als ik op reis ga, heb ik altijd een creditcard, 2 pinpassen en cash bij me. Je wilt niet weten hoe vaak ik bij een pinautomaat heb gestaan waar mijn pas niet werkte. Dan is het toch handig als je minimaal 1 reservepas hebt van een andere bank. Maar als de banken gesloten zijn en de pinautomaten leeg (geloof me: ook dit gebeurt), ben je afhankelijk van cash. Neem daarom altijd een stapeltje dollars of euro's mee, die je in geval van nood kunt omwisselen.lonelyplanets

Spullen inslaan
Dat je een backpack nodig hebt, lijkt me duidelijk. Laat je niet overhalen de allerduurste te kopen, maar neem er wel één die fijn zit. Je gaat er tenslotte aardig wat mee rond zeulen. Tip: kies niet voor een te groot exemplaar! Zelf heb ik er een van 55 liter en daarin kan ik genoeg spullen stoppen om ook in de koudere gebieden te overleven. Elke kilo die je meer meesjouwt dan nodig, is er één te veel. Wat heb je verder nodig? Items die bij mij ‘vaste prik zijn’:

 • Reishanddoek
 • Ehbo- kit + medicijnen
 • Poncho + regenhoes voor je backpack
 • Oordopjes
 • Lakenzak
 • Reisportemonnee
 • Belangrijke papieren + kopie ervan in je mail
 • Zonnebril + zonnebrand
 • Zakmes
 • Tape
 • Slotje
 • USB-stick voor back-up foto’s
 • Wandelschoenen

Tickets
En dan moet je natuurlijk nog een ticket boeken! Voor sommige routes is het handig een around the world ticket te kopen. Hiermee vlieg je voor een relatief lage prijs (tussen de 1500 en 2500 euro) letterlijk rondom de wereld. De continenten waar je stopt staan van tevoren vast en je plant ook de data al. Deze kun je later overigens wel weer heel goedkoop wijzigen. Het nadeel is dat je minder vrijheid hebt en binnen een jaar terug moet zijn. Let op: een RTW-ticket is niet altijd de goedkoopste optie, soms ben je voordeliger uit als je zelf een aantal losse tickets boekt. Zoek dit goed uit van tevoren.

Zo, dat waren ze! Heb jij nog aanvullende tips? Dan hoor ik ze graag!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.