Top 3 verschrikkelijke steden

lissabonVoor een stedentripje binnen Europa ben ik op zijn tijd wel te porren. In de meeste Europese steden kan ik mezelf prima een dag of drie vermaken. Maar op reis vermijd ik grote steden meestal zo veel mogelijk. Behalve in Midden Amerika, want daar voelen de koloniale stadjes juist heel gemoedelijk en intiem aan. Maar in Azië vind ik de (hoofd)steden vaak smerig, chaotisch, lawaaierig, sfeerloos en onoverzichtelijk. Benieuwd naar welke bekende plaatsen ik echt ronduit verschrikkelijk vind en waar ik niet snel naar terug ga? Lees het hier!

Lissabon

Oké, ik weet dat ik met het noemen van deze stad een hoop mensen tegen me in het harnas jaag. Op de één of andere manier zijn alle mensen die ik ken juist helemaal lyrisch over de Portugese hoofdstad. Waarom? Dat is mij volkomen onduidelijk! Een jaar of dertien geleden bezocht ik Lissabon voor het eerst. Ik was met een groep vriendinnen op vakantie in de Algarve en we maakten een dagtrip naar deze stad. Portugal had net een belangrijke voetbalwedstrijd gewonnen, dus er heerste een uitgelaten sfeer in de straten. Maar ik vond er geen bal aan en was blij toen we de bus weer in mochten.

Vorig jaar besloot ik Lissabon nog een kans te geven, want wat kun je over een stad zeggen als je er in een ver verleden slechts één dag bent geweest? Maar wederom had ik totaal geen feeling met de stad. Al die verpauperde gebouwen, de penetrante pislucht die in veel straten hangt, de vele zwervers. Daarbij moesten we steeds de grootste moeite doen een gezellig terras of eettentje te vinden; blijkbaar zijn veel toko’s nog gesloten in februari. Ik weet het: mijn bevindingen staan lijnrecht tegenover ervaringen van anderen. Het lijkt dan ook wel of mensen het over een compleet andere stad hebben als ik ze over Lissabon hoor. Blijkbaar doe ik iets verkeerd, maar ik ben dus wel klaar met Lissabon ;).

Hanoi

Zoals ik al zei heb ik niet zoveel met Aziatische steden. Met uitzondering van Bangkok! De eeuwige bedrijvigheid, de enorme keuze aan leuke eettentjes die altijd vol zitten, de vele travestieten- en pingpongshows, de uitgaansmogelijkheden, de vele bezienswaardigheden in de stad of in de omgeving…Bangkok bruist en je hoeft je geen moment te vervelen in de Thaise hoofdstad! Ik ben er meerdere keren geweest en het voelt altijd weer als een soort thuiskomen in Azië.

Het compleet omgekeerde had ik toen ik arriveerde in de Vietnamese stad Hanoi. My oh my wat voelde ik me toen ontheemd zeg! Ik had net tien maanden doorgebracht in Australië en Nieuw Zeeland en wist niet wat me overkwam toen ik in Hanoi landde. Het zag er letterlijk zwart van de mensen en scooters, er was 24/7 lawaai, ik werd bij elke stap die ik zette bij m’n arm gegrepen door opdringerige verkopers, mensen deden zonder gêne hun behoefte op straat, anderen lagen te slapen op de markt en ga zo maar even door. Een lichtelijk cultuurshockje dus! Het enige leuke was dat ik Chris Zegers met cameraploeg tegenkwam J. Maar verder wist ik niet hoe snel ik met gierende banden uit Hanoi moest vertrekken. Gelukkig vond ik de rest van Vietnam wel megatof!

Mumbai

Delhi schijnt nog 80.000 keer erger te zijn, maar ik vond Mumbai al een verschrikking. Op doorreis in India hadden we een dag in deze stad gepland. Onze tassen konden we vast wel ergens achterlaten, dachten we. Niet dus! We maakten een urenlange zoektocht langs winkels, restaurants en hotels, maar nergens was men zo vriendelijk dat we onze bagage een paar uur mochten stallen. Zelfs niet als we ervoor betaalden! Dat is toch fucking asociaal?! Uiteindelijk moesten we dus als twee pakezels de stad verkennen.

We besloten een wandelroute door het centrum te lopen, maar werden om de haverklap onderbroken om op de foto te gaan met iedereen. Dat is drie keer leuk, maar na de 83e keer word je daar strontchagrijnig van. Verder vond ik het een grote stinkstad vol troep en afval. Aan het strand heb je ook niets, want vanwege het vergiftigde water kun je niet in zee zwemmen.Dan maar de boot pakken naar Elephant Island. Een ware attractie volgens de reisgids, maar wij waren niet echt onder de indruk van de lelijke grotten, de valse apen en het uitzicht vol smog.

Gelukkig konden we diezelfde avond met de nachtbus door naar onze volgende bestemming. Mumbai? Eens en nooit weer! Toch wil ik Delhi nog wel een keer zien, gewoon puur uit nieuwsgierigheid of het echt zo bizar is allemaal. Al weet ik nu al dat ik ook daar waarschijnlijk gillend gek word :p.

Wat is de meest vreselijke stad die jij hebt bezocht?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.