Ultieme reisroute Oman

wahibaVorige week maakte ik een rondreis door Oman. Het land heeft me op een positieve manier verrast. Wat een pareltjes zijn er te vinden en het is veel diverser dan alleen maar woestijnlandschap. Daarbij zijn de locals super vriendelijk en helemaal niet zo opdringerig als in veel andere Arabische landen. Een ideale winterzonbesteming dus! Vandaag deel ik mijn reisroute van 1 week.

Dag 1: Muscat – Bimmah Sinkhole – White Beach
Muscat is een supergrote stad en heeft niet echt een centrum. De bezienswaardigheden liggen mijlenver uit elkaar, dus even een rondje door de stad hobbelen is er niet bij. Wij besloten alleen de Grand Mosque en de souq te bezoeken. De moskee is van zaterdag t/m donderdag van 8 tot 11 ’s ochtends geopend. Het is de enige moskee van Oman waar je als toerist naar binnen kunt. Let wel op de dresscode. Je schouders en knieën bedekken is in dit geval niet genoeg; je moet echt kleding tot je polsen en enkels dragen.
muscatWij reden hierna verder naar het stadje Quriyat, maar daar was niets te beleven. Skippen dus! In de Bimmah Sinkhole kun je even lekker zwemmen voor je verder langs de kust reist naar White Beach. Volgens de reisboekjes het witste strand van Oman met turquoise water, maar het is wel een kiezelstrand. Zoek hier ergens je onderkomen voor de nacht.

Dag 2: Wadi Shab & Wadi Tiwi
Dit vond ik verreweg de tofste dag op onze route. Oman heeft veel wadi’s. Dit zijn een soort oases in rotsachtige gebieden waar je heerlijk in kunt zwemmen. Wadi Shab is één van de bekendste. Je wordt met een bootje naar de overkant gebracht en daarna moet je een uur tot anderhalf hiken tot je bij een kloof komt. Vanaf hier zwem je naar een grot met een waterval erin. Het is echt een prachtig gebied en een supermooie tocht!
wadishabNa een heerlijke Indiase lunch bezochten we ook Wadi Tiwi, dat er praktisch naast ligt. Om hier te komen heb je wel een 4WD nodig. Wij hadden 2 locals geronseld die ons wilden rijden en die tevens voor tourguide speelden. Om in deze wadi te komen, moesten we een stuk abseilen. Maar dan heb je ook wel het rijk alleen als je beneden bij de pools bent. Er was geen andere toerist te bekennen! Echt heel tof 🙂 Voor de mensen zonder klimtouw; er is ook een hike van zo’n anderhalf uur, waarbij je niet hoeft te abseilen. Wij sliepen die nacht in Ras al Hadd, waar je in het juiste seizoen schildpadden eieren kunt zien leggen. Wij zaten buiten het seizoen en dan kun je deze plek net zo goed skippen.
waditiwiDag 3: Sur & Wahiba Sands
Over het stadje Sur worden veel lovende dingen geschreven, maar wij snapten niet zo goed waarom ;). Het is geen idyllisch vissersplaatje, maar een grote sfeerloze stad. Je hebt er een mooi viewpoint bij de brug, maar verder konden wij de charme van deze stad niet ontdekken.
surWe zijn snel doorgereden naar de woestijn van Wahiba Sands, waarbij je onderweg al de eerste wilde kamelen spot. In de desert kun je overnachten in één van de vele bedoeïenenkampen. Omdat wij dit in Marokko en Jordanië al hadden gedaan, besloten we een normaal hotel te boeken en een middag de woestijn in te gaan. Heb je deze ervaring nog niet, dan zou ik zeker aanraden in de woestijn te slapen. Het is een prachtig gebied met van die karakteristieke oranjerode puntige duinen waar je lekker overheen kunt scheuren met een 4WD. We bleven er tot zonsondergang; altijd weer een magisch moment zo in de woestijn.
wahibasandsDag 4: Bidiya, Wadi Bani Khalid & Nizwa
Een local tipte ons dat we ’s ochtends vroeg naar de geitenmarkt van Bidiya moesten gaan. Een advies dat we graag opvolgden, want die in Nizwa zouden we waarschijnlijk mislopen. Het was een echte mannenaangelegenheid en bijzonder om eens mee te maken.
goatmarketWadi Bani Khalid ligt vlakbij Wahiba Sands en voor deze wadi hoef je niet te hiken. Strijk niet gelijk met je handdoekje neer bij het water, want verderop gaat de grote waterplas over in een smal riviertje door een kloof. Het loont zeker om daar ook even te kijken en te zwemmen.
wadibanikhalidOnderweg naar Nizwa brachten we een bliksembezoek aan Ibra. Ook hiervoor geldt: skippen! Nizwa vonden wij de eerste gezellige stad op deze route, met een grote souq en een indrukwekkend fort. Als je hier op vrijdag bent, bezoek dan de geitenmarkt tussen 6 en 8 ‘s ochtends. Schijnt echt een spektakel te zijn!

Dag 5: Jebel Shams
Vanaf Nizwa reden we naar Al Hamra, waar we een privéchauffeur met 4WD huurden om de bergen van Jebel Shams in te gaan. Achteraf hadden we het best aangedurfd met onze normale auto, want het grootste gedeelte van de bergweg is gewoon geasfalteerd en de 10 km gravelroad is redelijk vlak. Als je doorrijdt naar Al Khitaym, kun je een te gekke hike maken van een kleine 3 uur: the Balcony. Deze route voert je over een bergrichel langs de ‘Grand Canyon van Oman’ ofwel de Nakhr Canyon. Heel indrukwekkend en absoluut een aanrader! Na de hike sliepen wij in Bahla, maar je kunt net zo goed weer teruggaan naar Nizwa.
jebelshams

Dag 6: Jebel Akhdar
Jebel Akhdar is de andere bergketen in Oman. Vanaf het dorpje Birkat al Mawz heb je een 4WD nodig om naar boven te rijden. Best gek, aangezien de hele weg geasfalteerd is. Maar er schijnen te veel ongelukken te zijn gebeurd met verbrande remschijven van normale auto’s. Nu staat er een checkpoint waar je niet doorheen komt zonder 4WD. Boven kun je een aantal uitzichtpunten aandoen en een korte wandeling (1u) maken van het ene dorpje naar het andere. Al met al heb je aan een halve dag wel genoeg. Met gierende banden reden wij door naar Muscat, waar we rond 14u incheckten in ons 4 sterrenhotel in Muscat. Time to relax!
jebelakhdarDag 7: Muscat
Met deze route heb je nog een vrije dag ter besteding. Op die manier heb je wat speling onderweg en als je op tijd terug bent kun je doen wat je wilt. Wij kozen ervoor de vakantie in de chillmodus af te sluiten en lagen de hele dag bij onze rooftop swimmingpool. Heerlijk!
omanHeb je een paar dagen extra, dan kun je Musandam nog overwegen. Voor ons was dit (op 7 uur rijden van Muscat) net te ver, maar het schijnt één van de highlights van Oman te zijn.

En...heb ik je enthousiast kunnen maken voor Oman?

2 thoughts on “Ultieme reisroute Oman

 1. Sofie

  Hi Karin,

  Wat gaaf om over je reis in Oman te lezen.
  Deze staat voor oktober/november op onze wishlist.
  Nu zie ik dat jullie op veel foto's gewoon een korte broek aan hebben.
  Echter, ik lees ook veel online dat je als vrouw in Oman dat niet zo goed kan doen.
  Wat is jullie ervaring hiermee?
  In welke kleding zwommen jullie bij de Wadi's etc.? (Gewoon in bikini of met een shirt/broekje over je bikini heen?

  Bedankt & ik kijk uit naar je reactie!

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Hoi Sofie,

   Wat tof dat je naar Oman gaat...het is zo'n te gekke bestemming 😀
   Wij hadden inderdaad vaak een korte broek aan, behalve als je een moskee bezoekt natuurlijk.
   Nooit problemen mee of opmerkingen over gehad, terwijl we best regelmatig met locals zijn opgetrokken.
   Bij het zwemmen in de wadi's hielden we overigens wel een t-shirt over onze bikini aan.
   En ik zou niet met een mega decolleté gaan lopen 😉

   Hoop dat je er iets aan hebt. Alvast heel veel plezier met de voorbereidingen en uiteindelijk de reis zelf!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.