Varanasi: een bestemming voor op je bucketlist

headervaranasi
India is een bestemming waar de meningen nogal over verdeeld zijn. You love it or you hate it. Zelfs bij mensen die er nog nooit zijn geweest overheerst één van die twee gevoelens vaak al. Gelukkig kunnen die vooroordelen altijd nog worden bijgesteld, zoals bij mij ook het geval was. India trok mij nooit, maar er was 1 bestemming in dat land die al jaren op mijn lijstje stond: Varanasi. De stad aan de heilige Ganges waar leven en dood zo dicht naast elkaar staan. Dit jaar kwam het er eindelijk van naar deze bijzondere bestemming af te reizen. Ondanks alle verhalen die ik erover had gehoord en video’s die ik had gezien, was ik nog steeds diep onder de indruk. Eigenlijk zou elk fervent reiziger deze stad een keer moeten bezoeken...

Voor alles een eerste keer…
Nog nooit eerder ben ik op een plek geweest die ik zó fascinerend vind als Varanasi. Waar ik normaal gesproken na een dag (of maximaal twee) wel ben uitgekeken op steden buiten Europa, kon ik hier blijven rond dwalen. Elke keer weer in opperste staat van verbazing over wat ik allemaal voor m’n ogen zag gebeuren. De Ganges loopt als een soort slagader langs de stad. De kade is dan ook the place to be; hier speelt zo ongeveer het hele stadsleven zich af. Het ziet er meestal zwart van de mensen, die elk met hun eigen dingen bezig zijn. Bidden, kleding wassen, bedelen, wassen, baden, voedsel bereiden, koopwaar verpatsen, slapen… en ondertussen worden er aan de lopende band lijken aangevoerd, die na een laatste doop in het heilige water en nog wat ceremoniële handelingen vervolgens de brandstapel opgaan.

varanasi2

Verboden te janken
Eigenlijk is Varanasi één groot openluchtcrematorium. Hoe luguber me dat ook leek van tevoren, in real life is er eigenlijk niets macabers aan. Ik zou het zelfs vredig of op een gekke manier ‘romantisch’ durven noemen. Natuurlijk is het even gek als je vlak voor je neus een onbekende gedaante in vlammen ziet opgaan, maar eerlijk is eerlijk: het hoort nou eenmaal bij het leven. In Nederland gebeurt precies hetzelfde, maar dan met de ovendeurtjes dicht. Eigenlijk is het toch juist wel mooi dat de familie zoiets bewust meemaakt en de handelingen zelf uitvoert? Het is niet zo dat ze allemaal staan te rouwen daar. Sterker nog: huilen is verboden, want dat zou ongeluk brengen aan de overledene. Dit is dan ook de reden waarom vrouwen niet bij de plechtigheid aanwezig mogen zijn. Die hebben er over het algemeen wat meer moeite mee het droog te houden natuurlijk ;).

burningghat

Een zaak van leven of dood
Wat ik het meest bizarre vond, is dat mensen vlak naast de ‘burning ghats’ gewoon water staan te drinken. Op de plek waar al die lijken in het water worden gedoopt, waar hopen as het water in worden geschoven en waar koeien en geiten staan te schijten. Die rivier is serieus 1 groot open riool, zowel qua substantie als qua kleur en geur. Wij zouden al een infectie oplopen als we erin gingen zwemmen, laat staan als je een paar slokken binnen krijgt. Maar ja, voor sommige mensen daar is dit het enige water dat ze hebben. Zoals ik al zei; leven en dood liggen dicht bij elkaar in deze stad. Dat zie je, dat voel je en dat ervaar je. En daarom moet Varanasi wat mij betreft zeker op je bucketlist!

Vertel; spreekt Varanasi jou aan als bestemming? Of ben je niet zo'n 'ramptoerist'? 😉

2 thoughts on “Varanasi: een bestemming voor op je bucketlist

 1. Mooi geschreven, ik vond Varansi ook fascinerend, het was onze eerste kennismaking met India, vanuit Nepal komend. Gelukkig daar al eea gezien bij de Pashupatinath tempel. Ik heb trouwens niet echt gekeken bij de "burning ghats", maar meer genoten van de ceremonies bij dageraad en zonsondergang. Ik voelde me toch een beetje vervelend om te gaan staan kijken bij zo'n crematie, dus na een blik geworpen te hebben verder op verkenning gegaan.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Dank je Yvonne 🙂 De ceremonies bij Pashupatinath lijken er inderdaad wel op, het is een beetje klein Varanasi daar.
   Ik snap wel wat je bedoelt, maar ik vond het zó fascinerend dat ik wel moest kijken. Heel bijzonder!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.