Waar moet ik op letten bij het huren van een auto?

header canadaHoe vaak ik niet gehoord heb dat mensen werden opgelicht door een autoverhuurbedrijf en ik bij mezelf dacht: “Dat overkomt mij niet.” Ik dacht dat ik inmiddels wel redelijk ervaren was in het huren van een auto in het buitenland, maar op Mallorca werd ook ik de dupe van een malafide bedrijf met allerlei verborgen regeltjes. Uiteindelijk betaalden wij maar liefst 175 euro aan extra kosten, terwijl de autohuur zelf slechts 35 euro was. Daarom vandaag een blog met een aantal tips waar je op moet letten bij het huren van een auto in het buitenland.

Verborgen samenwerkingen
Meestal huur ik een auto via Sunny Cars. Ik heb goede ervaringen met het bedrijf en weet dat er nooit verborgen kosten bij komen. Het eigen risico is standaard afgekocht en op de meeste bestemmingen is een extra bestuurder meeverzekerd. Maar in sommige landen is Sunny Cars wel 2 of 3 keer zo duur als de concurrent, dus soms laat ik me verleiden tot een goedkopere optie. Zo ook op Mallorca. Via Happy Car huurde ik voor 5 dagen een auto, mede op basis van positieve reviews over dit bedrijf. Maar wat bleek: niet Happy Car was de partij waar we onze auto moesten afhalen, maar Click Rent. Kijk uit voor dit soort verborgen samenwerkingen, want dan zijn opeens de voorwaarden (en de reviews :p) van Click Rent van toepassing. Een heel ander verhaal!

Tankregeling full full
Het lijkt zo vanzelfsprekend: je krijgt de auto met een volle tank mee en brengt hem vol weer terug. Maar sommige bedrijven laten de tank leeg inleveren en vragen abnormale tarieven voor de volle tank die je mee krijgt. Zo moesten wij op Mallorca 95 euro betalen, terwijl we zelf voor de helft van dat bedrag hadden kunnen tanken.

Auto ophalen/terugbrengen buiten kantoortijden
Ik had dit nog nooit eerder meegemaakt, maar op Mallorca moesten we 40 euro bij betalen omdat we de auto buiten kantoortijden kwamen halen én nog eens 40 euro omdat het terugbrengen ook buiten de kantoortijden viel. Uit navraag onder vrienden blijkt dat dit veel vaker gebeurt, dus check dit goed. Zo kan het een duur grapje worden!
20180226_170426

Borg eigen risico
Als je je eigen risico niet volledig afkoopt, wordt er een bedrag op je creditcard gereserveerd voor het geval je schade rijdt. Overigens is dit soms ook het geval wanneer je het wel afkoopt, omdat je het bedrag dan eerst voor moet schieten en later terug krijgt. Check van tevoren goed hoe hoog de borg is. Sommige partijen vragen echt exorbitante bedragen tot wel 2500 euro. Als ze dat vervolgens niet kunnen blokken op je creditcard, heb je een probleem.

Onbeperkt aantal kilometers
Meestal let ik hier goed op, maar in Schotland heb ik dit op de een of andere manier over het hoofd gezien. Blijkbaar hadden we een auto gehuurd met een maximum van 100 kilometer per dag, waar we flink overheen gingen. Die extra kilometers hebben ons aardig wat geld gekost. Zo onnodig!

Extra verzekeringen
Veel bedrijven proberen je bij aankomst allerlei extra verzekeringen aan te smeren. Zorg dat je van tevoren goed weet waarvoor je precies verzekerd bent, om te voorkomen dat je dubbel betaalt. Heb je het eigen risico volledig afgekocht? Vaak valt eventuele schade aan banden, ruiten en de onderkant hier niet onder. ‘All-inclusive’ of ‘Worry free’ betekent overigens lang niet altijd dat alles mee verzekerd is. Extra verzekeringen zijn ook vaak extra duur, dus bedenk of je het dat waard vindt of liever een risicootje neemt.

Extra schoonmaak- of servicekosten
Soms moet je bij het ophalen van de auto opeens extra schoonmaak- of servicekosten betalen. Dit moet in de voorwaarden staan, dus lees de kleine lettertjes goed door voor je een contract afsluit! Dit zal je niet snel zien bij de grotere, iets duurdere bedrijven.

Verrassingen thuis
En dan kun je nog de pech hebben dat je weken of maanden na terugkomst verrast wordt met een afschrijving van je creditcard. Het gebeurde mij na Zuid-Afrika en Italië. Ga dan nog maar eens achterhalen wat de reden is. Bij een vriendin van mij werd er weken later 80 euro afgeschreven  omdat ze geen bonnetje had overhandigd van waar ze het laatst had getankt. Hufters zijn het, die autoverhuurmaffia!

Dit waren mijn tips. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Bedrijven die over het algemeen slecht te boek staan zijn Gold Car, Firefly en Hertz. Uit eigen ervaring voeg ik hier Happy Car en Click Rent aan toe. Bedenk vooral dat goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop is en je dus beter een beetje meer kunt betalen in de strijd tegen de autoverhuurmaffia :).

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.