Waarom China bucketlist materiaal is

headerchinaToen ik in 2008 een rondreis maakte door Zuidoost-Azië en van andere backpackers hoorde dat ze naar China gingen, dacht ik: “Wat heb je daar nou te zoeken?!” Jarenlang sprak deze bestemming niet tot mijn verbeelding en bungelde het ergens onderaan mijn bucketlist. Tot een vriendin er naartoe ging en wild enthousiast terugkwam. Dit land moest je zien en beleven, riep ze. En zo geschiedde. Omdat ik die mening helemaal deel, geef ik jou vandaag 7 redenen waarom jij China absoluut op je bucketlist moet zetten.

Overweldigende natuur
Er zijn maar weinig landen die zich kunnen meten aan de onbeschrijfelijke schoonheid van de natuur in China. In de provincie Yunnan vind je de machtige uitlopers van de Himalaya en waan je je in Tibetaanse sferen. Het oostelijker gelegen Guangxi is weer compleet anders met zijn talloze rijstvelden en groene karstbergen. Of wat dacht je van de schilderachtige nationale parken Jiuzhaigou en Huanglong in de provincie Chengdu?! Het zijn stuk voor stuk pareltjes van Moeder Aarde. Genoeg te ontdekken dus!

Indrukwekkende cultuur
Chinezen hebben nogal typische manieren, gebruiken en rituelen. Denk aan de datingmarkten, waarop (groot)ouders hun kind aanbieden in een advertentie. Of de vele oorpeuteraars en bijzondere sporten die worden beoefend in de parken. En je wilt niet weten wat ze allemaal in hun mond stoppen aan insecten en andere opzienbarende gerechten. Je kijkt er elke dag je ogen uit en dat maakt China zo onwijs tof!
image1-7

Uit je comfortzone
Door die enigszins gekke cultuur word je als reiziger compleet uit je comfortzone gehaald. Er is bijna geen Chinees die Engels spreekt, dus je moet je vaak met handen en voeten uitdrukken. Maak dan maar eens duidelijk dat je kaas wilt in plaats van ei ;). Het kan af en toe heel frustrerend zijn en je zult ongetwijfeld een keer in de verkeerde bus of trein belanden, maar dat zorgt er juist voor dat jouw Chinatrip een onvergetelijke belevenis wordt.

Met geen andere bestemming te vergelijken
China is met geen enkel ander land te vergelijken. Aan de ene kant heeft het wat raakvlakken met Japan of Korea, aan de andere kant is dit land echt een wereld op zichzelf. Wil je nog wat voorbeelden? Chinezen dringen zich met veel ellebogenwerk door de menigte zodra er een balie/bus/poort opent. Ze poepen en piesen gehurkt achter elkaar in een gleuf in de grond, zonder deur om te sluiten (yak!). En boeren/scheten/rochelen gebeurt ook om de haverklap in het openbaar. Raar volk!
image2-7

Hilarische situaties
Omdat er zo weinig Chinezen zijn die Engels (durven te) spreken, beland je vaak in hilarische situaties als toerist. Met name als je eten bestelt. Zo kreeg ik een keer rauwe kippenvoeten (inclusief nagels!!) in plaats van gebakken kippenpootjes. Of een vijfpersoonsfondueschotel terwijl ik dacht 5 ingrediënten te hebben besteld. Vaak kan het personeel hier alleen maar hard om lachen en kom je er uiteindelijk toch wel uit met z’n allen.

Diversiteit
Bruisende miljoenensteden, het Terracottaleger, prachtige natuurparken, de Chinese Muur, traditionele dorpen, rijstterrassen, panda’s, karstgebergte, eeuwenoude tempels en kloosters, bijzondere tradities… China heeft het allemaal. En dat maakt het tot een ontzettend diverse bestemming, waar elk type reiziger wel iets van zijn gading vindt.
image3-4

De Chinese keuken
In Nederland eet ik echt NOOIT Chinees. Ik vind weinig keukens zo smerig als de Chinese. Ik had daarom niet al te hoge verwachtingen van het voedsel in China. Maar wat bleek: het eten daar is echt stukken beter en smaakvoller dan bij Piet Pekingeend in Lutjebroek. Mijn favoriet? De Gong Bao chicken; een spicy kipgerecht met pinda’s. Zeker proberen!

Spreekt China jou aan als bestemming?

 

 

 

2 thoughts on “Waarom China bucketlist materiaal is

 1. China is een geweldig land om in te reizen. Zo divers, zo veel te zien. En ik vindt de Chinezen ook erg aardig en hulpvaardig. Na achttien keer in China te zijn geweest (en dan vooral Tibet /Tibetaanse gebieden) ben ik er nog niet uitgekeken. Op naar de negentiende keer!

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   18 keer?!? Wow, een echte fan haha! Dan mag je jezelf inmiddels wel een expert noemen denk ik.
   Maar ik snap het wel hoor...het is echt een te gek, fascinerend, inspirerend land. Tibet staat bij mij nog op de wishlist!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.