Waarom China op je bucketlist moet…

image2-9Aan alle goede dingen komt een eind...zo ook aan deze reis. Morgen stap ik weer in het vliegtuig terug naar Nederland. Ik heb een fantastische tijd gehad hier in Azië, ben helemaal tot rust gekomen en heb genoeg mooie herinneringen gemaakt om op terug te kijken. De afgelopen 10 weken reisde ik door het hectische India, maakte ik kennis met de vriendelijke bevolking van Myanmar, liep ik samen met m'n lover een fantastische trekking door de Himalayas in Nepal en liet ik me verrassen door het geweldige China.

Ik kan wel zeggen dat vooral dat laatste land mij positief heeft verrast en een beetje mijn hart gestolen heeft. Toch merk ik dat veel mensen een nogal negatief beeld bij dit land hebben en er door alle horrorverhalen over vieze en ongemanierde Chinezen niet naartoe willen. Eeuwig zonde! Vind ik 😉 Daarom geef ik in deze blog 10 redenen om China juist wél op je bucketlist te zetten! 

De overweldigende natuur
Gletsjers, kleurrijke (ijs)meren, hooggebergte dat bijna net zo indrukwekkend is als de Himalaya, het mystieke groene karstgebergte bij Yangshuo, fantastische kloven... China heeft genoeg te bieden aan natuurliefhebbers zoals ik. De afgelopen weken bracht ik dan ook vooral hikend en bikend door...genietend van de prachtige nationale parken en de omgeving rondom de steden. En ik heb nog maar zó'n klein stukje van China gezien. Ik kom graag nog eens terug om meer van het Chinese natuurschoon te bewonderen.

image3-7

Best of both worlds
Het grote pluspunt aan China vind ik dat je je in een compleet andere wereld begeeft, maar wel de comfort van het westen hebt. Een uitstekende infrastructuur (waardoor de immense afstanden heel goed te behappen zijn), warme douches, elektrische dekens in de gebieden waar het vriest, prima accommodaties voor een zacht prijsje, etc. Back to basic vind ik hartstikke leuk, maar een beetje luxe is ook wel lekker op z'n tijd 🙂

Relatief goedkope bestemming
Zo goedkoop als Thailand, Vietnam of Laos is het niet, maar een reis naar China kun je prima on a budget doen. Ter illustratie: voor een bed in een dorm betaal je meestal 5 euro, voor een kamer 15 en eten kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Voor 1,50 kun je bijvoorbeeld een prima maal scoren. Binnenlandse vluchten heb je voor een paar tientjes en bussen zijn bijna gratis. Chinezen vragen wel overal een entreeprijs voor, maar meestal zijn dat schappelijke bedragen.

Mensen kijken
Oké; het vooroordeel dat Chinezen een beetje gek zijn klopt wel, dat kan ik niet ontkennen ;). Maar dat maakt het wel uitermate entertainend om mensen te kijken. Ik kan mezelf echt uren vermaken door ergens in een park neer te strijken en de locals te observeren. Hoe ze voordat ze naar werk gaan bij elkaar te komen voor een potje (voet)badminton, tai chi of aerobics. Hoe de oudjes op een soort live marktplaats de honderden date-advertenties bestuderen in de hoop een partner te vinden voor hun (klein)kinderen. Hoe sommige mensen in de bus schaamteloos hun bil optillen om een scheet te laten, een rochel op de grond kwakken of ruzie maken. Hoe de dorpelingen elke vrije minuut lijken te gebruiken om bij elkaar te komen voor een potje kaarten, dammen, schaken of wat dan ook. Saai is het nooit!

image1-9

Uitdaging qua taal/reizen
Als te makkelijk reizen niets voor jou is of als je wel eens toe bent aan iets anders na landen als Thailand, Vietnam of Indonesië dan is China een goede optie. Doordat bijna niemand Engels spreekt, moet je overal toch wat meer moeite voor doen en kom je soms in lastige situaties terecht. Als je die weet op te lossen, voel je jezelf toch even de bom!

Interessante cultuur & geschiedenis
Zelf ben ik best wel een cultuurbarbaar en hoef je me niet veel te vragen over de geschiedenis van de landen die ik bezocht heb. I know: shame on me. Maar voor mensen die dit wel interessant vinden, is China een perfecte keuze! Het stikt er van de tempels, paleizen, monumenten, musea, theaters, etc. Dat de geschiedenis van China nogal bewogen is, hoef ik je denk ik niet uit te leggen ;). En zoals ik al zei is het een genot om te zien en ervaren hoe de mensen hier leven.

image2-8

Shopping time
Ik heb een schurfthekel aan winkelen, maar shop-a-holics kunnen hun hart ophalen in China. Van de meest nutteloze goedkope souvenirs tot dure (of neppe) merkkleding, schoenen en tassen; overal zijn talloze winkels voor. En voor gadgets en elektronica kun je hier natuurlijk ook prima terecht.

Divers
In een land waar Nederland qua grootte 231 keer in past kan het ook bijna niet anders, maar China is ontzettend divers. Hippe, moderne steden, maar ook authentieke plattelandsdorpjes. Machtig hoge bergen en diepe canyons. Westers versus oosters. Communistisch maar toch kapitalistisch. Al deze ingrediënten bij elkaar zorgen voor een uiterst interessante mix.

Het eten
Ik ben er nog niet echt over uit wat ik van Chinese eten vind. Er zijn een aantal gerechten die superlekker zijn en ik ben verslaafd aan de dumplings. Maar het gebeurt ook wel eens dat ik de helft laat staan omdat het eten te vet en/of te flauw is. Maar één ding is zeker: de Chinese keuken biedt genoeg (gekke) dingen om eens te proberen!

image3-6

De wow-factor
Ik zat laatst te bedenken waarom bepaalde landen wel of niet hoog scoren in mijn top 10 en kwam tot de conclusie dat het bij mij toch voornamelijk om de wow-factor draait die ik al dan niet ervaar. Persoonlijk heb ik dat meestal bij mooie landschappen en natuurwonderen of toffe activiteiten. Maar het kunnen ook verrassende lokale rituelen of gewoonten zijn of een imposant gebouw of ruïnes. Over het algemeen geldt: Zolang ik ergens van onder de indruk ben, verrast word of iets heel fascinerend vind, kan ik het waarderen. Als ik niet 1x een wow-momentje heb (zoals in Sri Lanka of Myanmar), ben ik toch een soort van teleurgesteld. Verwend hè?! Maar in China had ik er genoeg!

Ik ben benieuwd wat voor beeld jij bij China hebt? Staat het hoog op je lijst?

 

 

2 thoughts on “Waarom China op je bucketlist moet…

 1. Wat leuk dat je zo blij werd van China. Grappig dat jij de wow-momentjes in Myanmar ook miste, dat hadden wij ook... hoewel Bagan wel heel erg mooi was hoor, maar toch miste er ergens iets. We dachten toen dat het kwam omdat we net uit India kwamen en het zo'n groot contrast was. Hopelijk vinden wij die wow-factor in Sri Lanka wel komende zomer. 🙂 Geniet lekker na van je reis naar China (en droom stiekem weg bij een volgende reis, haha)

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha, ik durf het bijna niet te vertellen maar had datzelfde gevoel bij Sri Lanka vorig jaar.
   Ook een heel mooi en relaxed land om door te reizen met superlieve bevolking, maar geen echte wow-momentjes.
   Ik ben benieuwd hoe jij dat gaat ervaren straks! En anders kun je altijd nog de Malediven erbij pakken, daar had ik wel een WOW-gevoel 😉

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.