Waarom ik nóg een keer naar India wil

headerindiaIndia heeft menig backpackershart gestolen, maar minstens zoveel reizigers gillend laten wegrennen die roepen nooit, maar dan ook nooit meer terug te keren. Ik ben nu 2 keer in India geweest en moet zeggen dat ik beide kanten goed begrijp. Na een paar weken rondreizen door dit chaotische, drukke en op veel gebieden gecompliceerde land, ben ik blij dat ik weg mag. En toch begint het na een tijdje dan weer te kriebelen om terug te gaan. Het is als met een foute minnaar: aantrekken – afstoten – aantrekken – afstoten. Niet met en niet zonder elkaar kunnen. Vandaag vertel ik je waarom ik graag nog een derde keer naar India zou gaan.

India: de vuilnisbelt van de wereld
Als ik India beschrijf aan mensen, word ik soms getrakteerd op blikken vol walging. “Waarom zou je daar in godsnaam naartoe willen?!?” roepen ze vervolgens in afgunst uit. Het klinkt misschien raar, maar juist de zaken waar je na een aantal weken zo klaar mee bent, geven India zijn charme. De eeuwige troep op straat, waardoor het land de grote vuilnisbelt van de wereld lijkt. De opdringerige verkopers die in koor blijven vragen: “You come to my shoooooop, madaaaaam?”.  Het feit dat de Indiërs overal ‘ja’ op antwoorden terwijl ze ‘nee’ bedoelen. Met als gevolg dat je soms uren in de taxi zit omdat de chauffeur je opgegeven adres dus niet kent en dat je onder een koude douche staat omdat er dus geen warm water is.india1
De locals die allemaal met je op de foto willen, waardoor je continu moet poseren met een verlegen kind/seniele opa/hitsige jongeman. Poepende mensen. Het eeuwige gewiebel met het hoofd. Koeien als koning van de snelweg. Non-stop getoeter en gerochel. Straathonden die zich tot bloedens toe open krabben vanwege schurft. En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar you get the picture denk ik. Irritant? Zeker! Maar tegelijkertijd zó’n compleet andere wereld, dat je met al je zintuigen ervaart dat je op reis bent. Hier ver, ver vandaan. En dat gevoel is wat mij betreft ongeëvenaard.

Eat (and shit) your heart out
En dan de Indiase keuken. Voor mij absoluut een reden om nog eens terug te gaan, want ik vind de pittige curry’s echt om je vingers bij af te likken. India is dan ook de enige plek ter wereld waar ik het niet erg vind om 2 of soms zelfs 3 keer per dag warm te eten. Maar voor veel backpackers is het eten een reden om niet (meer) te gaan. Of liever: de gevolgen van het eten. Het merendeel van de reizigers in India krijgt te maken met de beruchte Delhi-belly. Juist ja; reizigersdiarree. Niet zo gek als je ziet hoe het gesteld is met de hygiëne van de gemiddelde Indiër. Ik kan me voorstellen dat het geen pretje is als het er dagenlang aan beide lichaamskanten uit spuit, maar gelukkig ben ik gezegend met een sterke maag ;).DSC_0332
India heeft alles. En meer
India is het zevende grootste land ter wereld en is dus groot, heel groot. Het land is grofweg op te delen in 3 stukken. Tijdens mijn eerste bezoek maakte ik kennis met het zuiden van het land: wereldstad Mumbai, Goa met zijn vele stranden, hippies en yoga en de tropische jungle met zijn backwaters in Kerala. Het midden van het land is een soort grote vlakte met rivieren, de Gouden Driehoek, andere bekende steden en woestijn. Hier zag ik een klein gedeelte van tijdens mijn tweede kennismaking met India. En nu zou ik graag nog eens het noorden van het land bezoeken, dat bekendstaat om zijn overweldigende natuur, de nationale parken en de mogelijkheden om tijgers te zien. Maar ook de Tharwoestijn wil ik dolgraag nog eens zien.

Genoeg redenen dus om een derde keer naar India af te reizen :). Nu nog iemand vinden die zo gek is om mee te gaan. Want bij m’n lover hoef ik er niet mee aan te komen. Dat is er zo één die zegt: “Wat heb je dáár nou in godsnaam te zoeken?!”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.