Waarom Kirgizië op je bucketlist moet…

Kirgiwatte?!? Zo reageerden de meeste mensen in mijn omgeving toen ik aankondigde naar Kirgizië te gaan. En daarna werd ik bestookt met vragen als: ‘Waar ligt dat?’, ‘Is dat wel veilig?’ en ‘Wat kun je daar doen?’ Het mag duidelijk zijn dat Kirgizië als reisbestemming nog niet echt op de kaart staat. Zo onterecht, want ik was zwaar onder de indruk van dit land. In deze blog vertel ik je waarom Kirgizië ook op jouw bucketlist hoort.

Geen massatoerisme

Zoals jullie waarschijnlijk weten, ben ik als docent voor reizen altijd aan de schoolvakanties gebonden. Dat dit meestal 3x zo duur is als normaal heb ik inmiddels voor lief genomen. Maar dat het dan ook vaak retedruk is, stoort me mateloos. Ik vond het dan ook een verademing om in Kirgizië rond te rijden en nauwelijks andere toeristen tegen te komen. In Karakol vind je wat backpackers en rond het Issyk Kul Lake liggen hordes Russische toeristen te zonnebaden. Maar buiten die plaatsen kwamen wij nauwelijks mensen tegen. Heerlijk!

De uitgestrekte natuur

Mijn natuur-en outdoorhart ging als een razende tekeer toen ik foto’s van Kirgizië zag op een blog. Meteen wist ik: daar moet ik naartoe! Het gevaar van hoge verwachtingen is dat het snel kan tegenvallen, maar daar was absoluut geen sprake van. Het was nog overweldigender, diverser en grootser dan ik me had voorgesteld. Het Song Kul Lake met zijn yurtkampen eromheen, de bergen rondom Karakol, de panoramische Tosor Pass, de groene heuvels bij Naryn en de indrukwekkende Fairytale Canyon… ik waande me vaak in Amerika. Je kunt er hiken, mountainbiken, raften, klimmen. I absolutely loved it!

Het is goedkoop

De duurste kostenpost voor een reis naar Kirgizië is waarschijnlijk je ticket van Amsterdam naar Bishkek (helaas niet non-stop). Deze heb je vanaf zo’n 340 euro. Wij kozen ervoor een brute 4WD te huren en zelf rond te rijden, omdat we relatief weinig tijd hadden. Hiervoor waren we 700 euro kwijt voor 10 dagen en de benzine was 50 cent per liter. Veel goedkoper is het om met het openbaar vervoer te reizen. Marshrutka’s (kleine minibusjes) brengen je voor een paar centen (in de stad) of een paar euro (van stad naar stad) naar de volgende bestemming. Voor 2 euro heb je al een fatsoenlijke maaltijd en slapen kun je zo duur maken als je wilt. In een hostel/yurt betaal je zo’n 6 euro, voor een simpele tweepersoonskamer 15 euro. Vanaf 40 euro kun je een luxe kamer boeken.

Duurzaam reizen
Dankzij het CBT (Community Based Tourism) kun je op een duurzame manier door Kirgizië reizen. Deze kantoortjes, die je op verschillende plekken in het land vindt, regelen overnachtingen bij locals en tours. Hiermee help je de leefomstandigheden van mensen in afgelegen berggebieden te ontwikkelen.

Geen visum nodig

Voor veel landen in Azië heb je tegenwoordig een visum nodig. Dat kost geld en rompslomp. In Kirgizië mag je tot 60 dagen lang gewoon rondreizen. Ideaal.

En… heb ik je overtuigd? Zo niet; neem dan eens een kijkje op mijn fotopagina van Kirgizië.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.