Waarom Laos ‘t tofste land van Azië is…

header laosZoals bij veel andere backpackers het geval is, ging ook mijn eerste verre reis naar Thailand. Azië is een makkelijk continent om mee te beginnen als enigszins onervaren reiziger. Het is goedkoop, over het algemeen makkelijk te bereizen, je komt er hordes andere backpackers tegen, de bevolking spreekt een redelijk woordje Engels en je kunt op elke hoek van de straat een tourtje regelen naar het één of het ander. Ik ben verknocht geraakt aan elk Aziatisch land (zelfs India heeft z'n charmes :p), maar Laos is veruit favoriet. En wel om de volgende redenen:

1. Vriendelijke mensen
In sommige Aziatische landen vind ik de locals veel te opdringerig en soms zelfs ronduit irritant als ze non-stop blijven proberen je iets aan te smeren. In Laos is dit helemaal niet het geval. De locals lijken nog niet zo gewend aan toerisme en dat heeft z'n voordelen. Laotianen zijn super vriendelijk en behulpzaam, overal waar je komt word je hartelijk begroet en ontvangen. En dat draagt toch wat bij aan het reiscomfort ;).

2. Schitterende natuur
Laos is zó mooi! Het indrukwekkende karstgebergte waar de Nam Song rivier doorheen stroomt. De sprookjesachtige omgeving van de Four Thousand Islands in de Mekong rivier. De jungle bij Luang Prabang. Het Bolaven Plateau met zijn vele watervallen, koffie- en theeplantages. En zo kan ik nog wel even doorgaan :).

3. Retegoedkoop
Azië is sowieso al goedkoop, maar in Laos kun je echt voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Je koopt hier een biertje voor 50 cent, een maaltijd voor 2 euro, een slaapplaats voor 3 euro en een lange busrit voor een tientje. Ook excursies en massages zijn hartstikke goedkoop. Al met al kom je prima rond met een dagbudget van 20 euro.

4. Ongerept
Oké, het is al even geleden dat ik er was (6 jaar), dus er zal heus wat veranderd zijn, maar vergeleken bij buurlanden Thailand en Vietnam is Laos zo mooi ongerept. Veel ongeasfalteerde wegen, geen opdringerige verkopers, primitieve accommodaties, plaatsen waar nog geen elektriciteit is. Maar ik was vooral gecharmeerd van de authentieke dorpjes, waar overal kleine biggetjes, geitjes en hondjes rondlopen. Waar oude mensjes de ganse dag tabak in bladeren zitten te roken, terwijl de kids aan het zwemmen zijn in de rivier en vrouwen maaltijden op grote bananenbladeren aan het prepareren zijn. Een mooi schouwspel om doorheen te wandelen.

5. Gebrek aan regels
Het Aziatische verkeer lijkt geen regels te hebben; iedereen rijdt kriskras door elkaar en doet maar wat. Wie het hardst toetert heeft voorrang en in Laos krijg je zelfs een motor mee zonder je rijbewijs te laten zien. Gewoon een beetje bluffen dat je een ervaren coureur bent en lief lachen. Zelfs nadat ik tijdens mijn proefrit een giga sliding maakte omdat ik aan het kutten was met de versnellingen (nooit eerder op zo'n ding gereden), kreeg ik ik er één mee. Gevaarlijk? Ach; al doende leert men toch?!

6. Toffe trekkings
Laos is hét land bij uitstek om mooie meerdaagse trektochten te maken. Bijvoorbeeld vanuit Luang Prabang, Luang Nam Tha of Vang Vieng. Avontuurlijke routes door de jungle, waarbij je riviertjes moet oversteken via bamboebruggetjes die het bijna begeven. Wandelen door groene valleien omringd door indrukwekkende kalksteenbergen. Oversteken door een sterk stromende rivier of afdalen door donkere grotten. De avontuurlijke outdoorliefhebber komt hier zeker aan zijn trekken!

7. Tuben
Het is dé highlight van Laos: tuben in Vang Vieng. Het idee? Je drinkt een hoop Lao Lao bier of rice wine en dobbert in een tractorband de rivier af, waarbij je regelmatig 'bijtankt' in één van de barretjes die je onderweg tegenkomt. Best geinig, maar dat anderen het 'the best day of my life' noemen snap ik niet helemaal. Toch een beetje triest als je nooit wat leukers in je leven hebt gedaan dan knetterlam in een band op het water dobberen. De vele kabelbanen, glijbanen en swings onderweg vond ik wel heel tof, maar ik heb me laten vertellen dat die zijn weggehaald omdat er te veel mensen zijn verongelukt met hun zatte kop. Dat is dan weer jammer!

8. Gibbon Experience
Jaaaa deze mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje! Met de Gibbon Experience trek je met een groepje 3 dagen de jungle in. Je overnacht in een boomhut op 60 meter hoogte en kunt naar hartenlust gebruik maken van de vele ziplines die tussen de boomtoppen hangen. Meer informatie over deze tour lees je hier.

Ben jij al eens in Laos geweest? Wat zijn jouw ervaringen?

2 thoughts on “Waarom Laos ‘t tofste land van Azië is…

 1. Wat heb ik genoten van de twee dagen durende boottocht van Huay Xai naar Luang Prabang. Op dag één duurde de tocht acht uur, op dag twee iets minder, maar ik heb me echt geen seconde verveeld. Genieten van de prachtige natuur is het enige dat je moet doen...

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Tof is die boottocht he! Ik heb me ook geen moment verveeld, want je kijkt je ogen uit naar wat zich allemaal afspeelt daar aan die waterkant!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.