Waarom reis jij?

reizenAls ik iets heb geleerd tijdens al mijn reizen, is het wel dat niet iedereen met dezelfde reden naar een bestemming afreist. Waar de één het liefst dagenlang met een cocktail aan het strand ligt, is de ander van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op pad voor sightseeing. En zo zijn er nog veel meer redenen om je biezen te pakken en met de noorderzon te vertrekken. Ik zet er in deze blog 10 op een rijtje. Zelf reis ik voornamelijk vanwege punt 3, 4 en 10. Waarom reis jij?

 1. Andere mensen ontmoeten

Een leuke bijkomstigheid van reizen is dat je in contact komt met mensen waar je normaal gesproken misschien niet zo snel mee zou optrekken. Locals of types uit andere 'milieus'. Ook kunnen er verrassende vriendschappen ontstaan, die soms zelfs na de reis in stand worden gehouden. Zo spreek ik nu nog steeds met mensen af die ik 12 jaar geleden in Thailand heb ontmoet. Best bijzonder!

 1. Leren over andere culturen

Reizen maakt je wijzer dan het lezen van 100 schoolboeken, daar ben ik van overtuigd. Niets is zo waardevol als levenslessen. En laat dat nou net zijn waar je op reis regelmatig mee te maken krijgt. Je leert over andere landen, culturen, het planten- en dierenrijk, en sociale omgangsvormen. Het verbreedt écht je wereldbeeld en maakt je over het algemeen een stuk toleranter.

 1. Ontsnappen aan sleur en routine 

"Dat is alleen voor mensen met een onwijs saai leven," denk je nu misschien. Maar ik vind het heerlijk om zo nu en dan even te ontsnappen aan de routine van werken, het huishouden doen, boodschappen halen, verjaardagen afstruinen en alle andere noodzakelijke verplichtingen. Loskomen van die sleur en het idee van 'niets moet, alles mag' geeft mij het ultieme vrijheidsgevoel.

 1. Mooie plekken zien
  bayofislands

Dit is voor mij de hoofdreden om zo vaak op pad te gaan. Ik wil zoveel mogelijk mooie plekjes ontdekken op deze wereld, dat is echt mijn missie in dit leven. Het gevoel als je op Ayers Rock, voor de Grand Canyon of bij Machu Pichu staat is wat mij betreft zó overweldigend, onbeschrijfelijk en fantastisch mooi! Daar kan ik echt jaren op teren en daar heb ik al mijn geld voor over 😊.

 1. Uit je comfortzone stappen

Veel mensen zijn van nature geneigd voor veiligheid te kiezen. Ze blijven jaren hangen in een baan of relatie waar ze niet happy mee zijn. De angst voor het onbekende is zo groot, dat ze de stap niet durven nemen hun vertrouwde leventje vaarwel te zeggen. Gevolg: je roest vast in standaard gewoontes en daagt jezelf nooit uit. Maar op reis heb je geen keuze; dan moet je wel!

 1. Tot jezelf komen

Hoe vaak kom je ze niet tegen: backpackers die op zoek zijn naar zichzelf. Of die in ieder geval hopen dat ze in verre oorden duidelijke antwoorden vinden op essentiële levensvragen. Dát gebeurt vaak niet, maar letterlijk afstand nemen kan zeker helpen om ook figuurlijk wat afstand te nemen en bepaalde zaken te relativeren.

 1. Steentje bijdragen met vrijwilligerswerk
  inlelake-5

Deze is vooral populair onder studenten of jongeren met een tussenjaar. Ze gaan aan de slag in een weeshuis in Azië of bij een wilde dierenopvang in Afrika. Maar je kunt ook vluchtelingen helpen op Lesbos of stranden opruimen op een tropische bestemming. Wat je ook doet, het is sowieso een mooi gebaar.

 1. Zelfstandig worden

Reizen is als het ware een spoedcursus op weg naar zelfstandigheid. Waar je thuis nog kunt leunen op pappie of mammie, ben je op reis echt op jezelf aangewezen. Je moet snel kunnen schakelen en op je intuïtie durven vertrouwen. Zo leer je vanzelf je eigen boontjes te doppen.

 1. Het mooie weer opzoeken

Ik denk dat dit voor 80 procent van de Nederlanders de voornaamste reden is om op vakantie te gaan. Niet zo gek, als je in een land woont waar kou en regen de boventoon voeren. Ook bij mij speelt dit mee. Zeker in december MOET ik gewoon even wat vitamine D bijtanken en vertrek ik naar de zon.

 1. Nieuwe ervaringen opdoen 

Het ondernemen van nieuwe dingen houdt je geest jong en scherp. Thuis ben je niet dagelijks in de positie om nieuwe ervaringen op te doen, maar op reis liggen die ervaringen voor het oprapen. En het mooie is: dit zijn ook vaak de herinneringen waar je met het meeste plezier op terugkijkt.

En… wat zijn jouw voornaamste redenen om te reizen?

 

 

2 thoughts on “Waarom reis jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.