Waarom reizen zo gelukkig maakt

header chili2Het is al meerdere malen wetenschappelijk bewezen: reizen maakt gelukkig. Mensen met veel reiservaring zijn gelukkiger dan mensen met veel materieel bezit. Maar hoe komt dat eigenlijk? Ik vertel het je in deze blog!

Het onverwachte
Niet iedereen zal het op dit gebied met me eens zijn (ik stel me even de stereotype groepsreis-toerist voor), maar één van de leukste dingen aan reizen is de onverwachte situaties waarin je terecht kunt komen. Zo belandde ik een keer op een besloten dorpsfeest in Frankrijk toen ik verdwaald was met de fiets en kwam ik in Australië vast te zitten met de auto, waardoor we in een eng bos moesten overnachten. Achteraf zijn dat de meest memorabele momenten. Ervaringen zoals reizen maken mensen gelukkiger op de lange termijn, omdat het onverwachte element ervan gewenning voorkomt. En gewenning is de sleutel tot sleur.P1020088

Leven in het hier en nu
In het dagelijks leven zijn we vaak bezig met de toekomst. Sommige mensen raken al gestrest bij het vooruitzicht wat ze komende week allemaal moeten doen. Een druk project op werk, een moordend haal-en-breng-schema voor de kinderen, verjaardagen, sporten…het houdt niet op. Op reis ben je helemaal niet met de dag van morgen bezig en leef je heel erg in het hier en nu. Dit zorgt ervoor dat je alles veel bewuster meemaakt, waardoor de dagen voor je gevoel langer duren. In principe verlengt het dus eigenlijk je leven, want je kunt elke dag een beetje langer genieten ;).

Voor- en napret
Jullie herkennen vast de voorpret, die start op het moment dat je een ticket hebt geboekt. De reisboeken worden uit de kast gehaald, je leest je suf op allerlei reisblogs en vraagt je vrienden en kennissen om tips. Op dit moment begint je reis eigenlijk al een beetje te leven. Hetzelfde geldt voor de napret. Als je jaren later weer eens door je fotoboeken bladert, ervaar je wederom een geluksgevoel bij het terugdenken aan al die mooie belevenissen.DSC_0495

Het vormt je
Jouw gemaakte reizen vormen je in zekere zin. Spullen zijn bezit, maar ervaringen gaan deel uitmaken van je persoonlijkheid. Zo kun je van reizen een stuk zelfstandiger, zelfverzekerder of flexibeler worden. Het is niet voor niets dat autobiografieën altijd over gebeurtenissen gaan en niet over materiële zaken.

Verwondering
Verwondering is voor mij de hoofdreden dat ik reis. Het opdoemen van Uluru na 3 dagen rijden in de outback, de zonsopgang bij Macchu Pichu of de machtige bergtoppen in de Himalayas… het levert allemaal hetzelfde gevoel op: verwondering. Steeds weer wordt er voor je ogen een stukje meer onthuld van deze mooie wereld. En dat levert dan weer een dankbaar gevoel op. Dankbaar dat je de kans krijgt al dat moois te aanschouwen en dankbaar voor alle mooie momenten die je beleeft. Dat gevoel is onbetaalbaar!

Ben je nog niet overtuigd? Boek dat ticket dat je al zo lang op het oog hebt en je zult zien dat ik (en de wetenschap) gelijk heb!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.