Waarom Rome zo’n toffe stad is

header2
Ik heb altijd beweerd dat Rome mijn favoriete stad is. Twaalf jaar geleden bezocht ik dit grote openluchtmuseum voor het eerst. Ik was nog een redelijk groentje op reisgebied en was behoorlijk onder de indruk van zoveel authentieke oudheid. Voor mijn gevoel kon je geen straat door lopen zonder op een indrukwekkend monument, een imposant gebouw of een prachtige fontein te stuiten. Je kon er de hele dag je ogen uitkijken. Afgelopen weekend mocht ik er weer naartoe en ik was van tevoren erg benieuwd of ik het nog steeds zo tof zou vinden als toen.

En dat was zeker het geval! Wat is en blijft het toch een fantastische stad. Allereerst natuurlijk omdat het in Italië ligt en daarmee al het goede van het Italiaanse leven met zich meebrengt. Heerlijk eten, voortreffelijke wijn, het lekkerste schepijs ter wereld en de (bijna altijd schijnende) zon. Love it!

Een groot openluchtmuseum
Maar wat Rome echt uniek maakt, is dat het met geen enkele andere stad te vergelijken is. Een arena, complete keizerlijke tuinen, kastelen, paleizen, fonteinen, gigantisch veel kerken....en allemaal zo immens groot en overweldigend! Waar anders vind je zoveel historische bouwwerken en ruïnes? Misschien in Athene, maar daar mis je de gezellige pleinen en de sfeervolle straatjes. In Rome heb je die wel, in overvloed zelfs. En ook nog eens allemaal op loopafstand van elkaar! Het centrum is zo compact dat je het in principe in een dag te voet kunt bekijken. Niet dat dit in de praktijk lukt, want je blijft om de haverklap staan om foto’s te maken, van het uitzicht te genieten, een ijsje te kopen of je strijkt even neer op dat gezellige terras.

Tips
Ga je binnenkort naar Rome en wil je je goed voorbereiden? Misschien heb je dan iets aan deze tips.

  1. Wil je Vaticaanstad en het Colosseum bezoeken? Bij beide ‘attracties’ staan vaak lange wachtrijen die tot uren kunnen oplopen. Heb je hier geen trek in? Koop je tickets dan van tevoren online en je kunt de mensenmassa’s zo voorbij lopen. Met een ticket voor het Colosseum kun je ook gratis naar het Forum Romanum en het Palatijn. Drie vliegen in een klap!
  2. Zit je krap bij kas of heb je geen zin om geld uit te geven voor bovenstaande bezienswaardigheden? Het Colosseum is elke eerste zondag van de maand gratis en Vaticaanstad elke laatste zondag van de maand. Logischerwijs is het dan wel erg druk, dus of je er blij van wordt is de vraag. De Sint Pieter heeft overigens altijd gratis entree. Je betaalt alleen 5 euro om de koepel in te mogen, vanwaar je de hele stad overziet.
  3. Rome is duur! Je betaalt al snel zes euro voor een biertje of een glas wijn. Tenminste; als je op de toeristische pleinen neerstrijkt. Een paar straten verderop heb je een liter wijn voor dezelfde prijs. Hetzelfde geldt voor eten. Het kan dus lonen om wat verder te kijken dan je neus lang is.
  4. Ben je de stadsdrukte even beu? Trek er dan eens een dagje op uit. Naar het strand bijvoorbeeld of het historische stadje tivoli. Beide goed en snel te bereiken met het openbaar vervoer en zeker de moeite waard.
  5. Met Ryanair of Vueling vlieg je voor een prikkie naar Rome. Let er wel op dat je niet tussen 23.00 en 05.00 aankomt of vertrekt, want ’s nachts rijdt er geen openbaar vervoer van en naar de luchthaven. Een taxi kost minimaal 40 euro, dus daarmee wordt je reis gelijk een stuk duurder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.