Wandelgids Dolomieten

dolomietenIk ben inmiddels alweer een paar dagen terug, maar wat heb ik genoten in de Dolomieten! Heerlijk zeg, zo’n weekje middenin de natuur. Overdag lekker hiken, ’s avonds genieten van de verrukkelijke Italiaanse keuken, rode wijntjes drinken bij het haardvuur en lekker vroeg naar bed. Als je daar niet zen van wordt, weet ik het ook niet meer ;). Voor vertrek had ik nogal moeite informatie te vinden over de beste wandelplekken in de Dolomieten. Daarom vandaag wat tips voor als je deze regio ook op een sportieve manier wilt leren kennen.

De Dolomieten liggen in het uiterste noorden van Italië, tegen de grens met Oostenrijk en Zwitserland. Het gebied is verdeeld in 3 regio’s: Zuid-Tirol, Trento en Belluno. Maar goed, dan ben je er nog niet. Er zijn namelijk meerdere natuurparken waar wandelingen zijn uitgezet en dan zijn er ook nog hikes buiten de natuurgebieden. Wij zaten achteraf niet op de meest strategische plekken, maar jij als je verder leest wel ;).

Madonna di Campiglio
Madonna di Campiglio is het startpunt voor tientallen, zo niet honderden hikes in het natuurpark Adamello Brenta. Dit park was mijn persoonlijke favoriet, vooral vanwege de diversiteit en de ruige natuur. En met een beetje geluk spot je zelfs een bruine beer! Madonna di Campiglio ligt op de breuklijn tussen de bergketens Adamello en Brenta.adamello
Adamello is het meest ongerept, met zijn granieten rotswanden, gletsjers en hoge bergtoppen. De mooiste wandeling die wij hier maakten was de cinque laghi, ofwel een tocht langs 5 bergmeren. In zo’n 5-6 uur tijd passeer je 5 compleet verschillende meren en heb je een schitterend uitzicht op het Adamello massief aan de overkant. Maar ook vanuit Val di Genova starten meerdere wandelingen. In het Brenta gebergte maakten we 2 wandelingen: van Vallesinella naar berghut Brentei en vanuit Albergo Brenta naar Malga Movlina. Beide tochten duren 3,5 uur en belonen je met een fenomenaal uitzicht :).brenta
Cortina d’Ampezza
Dit stadje is de perfecte uitvalsbasis om de natuurparken Drei Zinnen en Fanes Sennes Prags te ontdekken. Deze parken liggen in het noorden van de Dolomieten. Drei Zinnen is vooral bekend vanwege zijn gelijknamige drievoudige bergtop en de vele hikes eromheen. Helaas hadden wij geen tijd meer om dit park te bezoeken, maar de volgende keer wil ik hier zeker naartoe! Het schijnt één van de mooiste plekken in de regio te zijn.

Wel bezochten wij het minder bekende Fanes Sennes Prags park. Hier lopen verschillende wandelroutes langs en over ruige bergkammen met schitterende views. Je vindt hier ook veel klettersteigroutes, waarbij je jezelf op sommige stukken moet zekeren. Start bijvoorbeeld bij Refugio Angelo Dibona.bellunesi
Vanuit Cortina d’Ampezza kun je ook een uitstapje maken naar national park Bellunesi, dat weer compleet anders is. Het hoogtepunt in dit park is Piani Eterni; een wandeling vanuit Val Canzoi naar een immense hoogvlakte omringd door bergtoppen (5 uur). Je moet er even voor klimmen, maar dan kom je op een heel bijzondere plek terecht.

Berghuttentocht
Uiteraard zijn er ook veel meerdaagse hikes, waarbij je van berghut naar berghut trekt. Als je hiervoor kiest, moet je tussen half juni en half september gaan, want buiten deze maanden zijn ze gesloten. Het grote voordeel van oktober is dat je bijna niemand anders tegenkomt tijdens het hiken. Alsof je alleen op de wereld bent! Moet je wel een beetje geluk hebben met het weer natuurlijk. Maar goed, dat is eigenlijk altijd zo in de bergen.

Lijkt jou het wat, zo’n wandelvakantie in de Dolomieten?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.