Weekendje Ardennen: altijd een goed idee!

dinant

Ik kom net terug van een heerlijk weekendje in de Ardennen met een vriendin. Het is niet de eerste keer dat ik in deze regio geweest ben en zeker ook niet de laatste keer. De Belgische Ardennen is heerlijk gebied om even een paar dagen relaxed én actief te doen. Na zo’n weekend in de natuur heb je echt het idee dat je er even tussenuit bent geweest en ben je weer helemaal opgeladen. Ik kan het iedereen aanraden! In deze post lees je wat de leukste stadjes zijn om te verblijven en welke activiteiten je kunt ondernemen.

Er zijn genoeg leuke stadjes om te verblijven in de Ardennen, elk met zijn eigen charme. Ik licht hier 3 plekken uit waar ik zelf ben geweest en waar ik enthousiast over ben.

Durbuy
Durbuy profileert zichzelf als de kleinste stad ter wereld. Hoewel het inderdaad als een klein dorp aanvoelt, ligt de titel in werkelijkheid bij het stadje Hum in Kroatië. Dit doet echter niets af aan de gemoedelijke sfeer in dit mooie oude stadje aan de oever van de Ourthe. Het prachtige middeleeuws aandoende centrum met zijn kronkelige straatjes zit vol gezellige horecagelegenheden. De omgeving van Durbuy leent zich perfect voor het maken van fiets- en wandeltochten.

La Roche en Ardennen
La Roche heeft sinds jaar en dag een grote aantrekkingskracht op toeristen. Wat wil je, met zo’n fenomenale ligging en een rijke verzameling aan gezellige biercafés! Het kasteel van La Roche torent hoog boven het stadje uit en biedt een mooi uitzicht over de omgeving. In de heuvels boven La Roche vind je een wildpark, waar je dieren kunt bewonderen die hier in het wild leven. Persoonlijk vind ik de omgeving van La Roche het mooist om te wandelen.laroche

Dinant
Dit pittoreske stadje aan de Maas is iets groter dan de andere twee en voelt daardoor ook direct wat stadser aan. De ligging is ontzettend mooi: aan het water omringd door hoge rotsen. De bekendste bezienswaardigheid is de Citadel. De Charles de Gaulle-brug wordt versierd door saxofoons die door verschillende kunstenaars zijn vormgegeven. Dit om de uitvinder van de saxofoon, die in Dinant woonde, te eren.

Wandelen
Als je van outdoor houdt, zit je in de Ardennen op de goede plek! Je kunt het gebied op verschillende actieve manieren verkennen. De makkelijkste en goedkoopste manier is natuurlijk te voet. Vooral in de omgeving van La Roche en Durbuy vind je mooie wandelroutes door bossen, heuvels en velden met mooie uitzichten onderweg.wandelen-ardennen

Mountainbiken
Het huren van een mountainbike is ook een aanrader. Je ervaart het landschap dan toch op een andere manier en kunt het zo uitdagend maken als je zelf wilt. Beginners kunnen kiezen voor een route over geasfalteerde en onverharde wegen. Heb je iets meer ervaring, dan bieden de modderige bospaden genoeg uitdaging. Voor de echte diehards zijn er vooral in La Roche een aantal technische tracks uitgestippeld met pittige klimmen en rotsachtige afdalingen.

Kanoën
Zeker in de zomer is het huren van een kano of kajak een must in de Ardennen. Een populaire route is die van Durbuy naar Barvaux. Je vaart dan 10 kilometer langs één van de mooiste stukken van de Ardennen. De route neemt zo’n 2 uur in beslag en is voor iedereen goed te doen. Spendeer je liever wat langer op het water, kies dan voor de 21 kilometer lange tocht van Nisramont naar La Roche. Daar ben je zo’n halve dag mee zoet.kano-ardennen

Klimmen, abseilen, hoogteparcoursen
In de Ardennen zijn talloze plekken waar je in de natuur kunt klimmen en abseilen. Ook zijn er veel adventure parken die bijvoorbeeld hoogteparcoursen, ziplinen of tokkelen aanbieden. Zelf vind ik dit altijd erg tof om te doen, zeker als het hoog en uitdagend genoeg is. Ook leuk voor een teamuitje trouwens!

Zoals je ziet kun je je prima een weekend of een week vermaken in de Belgische Ardennen 🙂

2 thoughts on “Weekendje Ardennen: altijd een goed idee!

  1. travel addict

   Post author

   Haha, het is inderdaad een typisch schoolreisje-bestemming 😉
   Wij gaan er met school ook elk jaar naartoe om te survivallen, altijd lachen!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.