Wegwee naar bestemming onbekend

reismoe

We kennen ze allemaal: van die mensen die elk jaar naar dezelfde camping in Frankrijk gaan en er niet aan moeten denken naar een bestemming af te reizen waar ze de taal niet spreken, waar een compleet andere cultuur heerst of waar je –stel je voor!- ziek kunt worden van het eten. Maar het kan nog erger… Laatst las ik een verhaal over iemand die zó’n last heeft van heimwee, dat ze al tien jaar niet op vakantie was geweest. Nou, toen brak m’n klomp. Ik kan er gewoon niet bij dat iemand echt heimwee kan hebben. Hoe leuk ik het thuis ook vind; ik heb eerder een sterke vorm van wegwee.

Of je wanderlust
Mensen die heimwee hebben, verlangen continu naar het bekende, geborgen gevoel van thuis. Wegwee is het tegenovergestelde: een ongekende drang om weg te gaan van huis. Het liefst naar nog onbekende plekken. Het wordt ook wel wanderlust genoemd, wat ik persoonlijk een mooier woord vind dan wegwee. Dat laatste klinkt toch een beetje alsof er smerige zwangerschapstaferelen bij komen kijken ofzo. Hallo wee, weg wee. Zo gaat dat ongeveer tijdens een weeënstorm heb ik me wel eens laten vertellen.

Beter heimwee dan wegwee
Maar goed, we dwalen te ver af. Mensen met wegwee hebben het eigenlijk best lastig, zeker als ze in loondienst zijn. Een stuk lastiger dan mensen met heimwee. Die hebben amper vakantiedagen nodig, zijn thuis helemaal in hun element en worden slapend rijk zonder weekendjes weg en allerlei snoepreisjes. Nee, dan wegwee. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik langer dan 2 maanden thuis ben word ik gek. Of nou ja, gek… op zijn minst zeer onrustig, prikkelbaar en nerveus. En een beetje wanhopig, want wanneer kan ik weer weg?reismoe1

Nu heb ik het geluk elke 2 maanden wel een keer vakantie te hebben. En ook al is dat vaak maar een week, het is nét voldoende om dat vervelende gevoel van wegwee op afstand te houden. Want ook tijdens een weekje Marokko, Slovenië of Ijsland waan je je in een compleet andere wereld, die niet te vergelijken is met thuis. Natuurlijk kan dat ook in België of Duitsland, maar daar is het effect toch minder sterk. Waarom? Het lijkt te veel op Nederland en Nederland is thuis.

Plannen voor deze zomer
Het heeft me dan ook best wat moeite gekost de knoop door te hakken voor deze zomervakantie. Vandaar dat het zo lang geduurd heeft, want normaal boekte ik mijn tickets al in november. Eerst stond Australië op de planning, toen werd het Maleisië en nu iets compleet anders: een paar kortere roadtrips in Europa. Deels om even wat kosten te besparen en deels omdat ons verlanglijstje met plekken waar we écht heel graag naartoe willen een beetje aan het opraken is. I know; hoe decadent en verwend kun je zijn.kamperen

Ik denk dat het goed is om deze vakantie even ‘een stapje terug te doen’ en de schoonheid van Europa te (her)ontdekken. Met vriendlief ga ik daarom weer eens oldskool kamperen en lekker actief doen in Zwitserland en Oostenrijk. Als het weer meezit dan, anders trekken we een stukje zuidelijker. Verder ga ik nog een week naar Schotland met vriendin 1 en staat er met vriendin 2 nog een tripje van een kleine week op de planning. We weten alleen nog niet waarheen, dus tips zijn welkom J. Liefst iets met natuur en niet te ver vliegen.

Hoewel ik volledig achter het ‘Europa-besluit’ sta, begint het toch weer sterk te kriebelen voor daarna. Binnenkort maar eens een exotische, verre bestemming voor de kerstvakantie scoren om van dat onrustige gevoel af te komen ;).

 

 

2 thoughts on “Wegwee naar bestemming onbekend

 1. Wat een fijne plannen. Ik ben zelf best wel fan van Europa, zoveel moois te zien. Maar een verre reis dat voelt toch vaak iets specialer.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Hey Shirley,

   Europa is ook ontzettend mooi hoor, helemaal met je eens!
   Tijdens het reizen vergeet ik bijna dat ik in Europa ben, alleen van tevoren voelt het inderdaad wat minder exotisch 😉

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.