Welk type reiziger ben jij?

headerEén van de leuke dingen aan reizen is dat je zoveel verschillende soorten mensen ontmoet. Types die je in het dagelijks leven geen blik waardig keurt en straal voorbij zou lopen, maar die toch heel aardig/interessant/bijzonder kunnen zijn als je op een plek aan de andere kant van de wereld toevallig met ze in gesprek raakt. Want daar sta je vaak wél open voor dit soort contacten. Tijdens mijn laatste reis door Azië heb ik eens zitten analyseren welke categorieën reizigers er zijn. Vandaag beschrijf ik ze voor je. Met een dikke knipoog ;). Herken jij (je)ze(lf)?

De zwerver
Deze categorie is gemakkelijk te herkennen. Zwervers zijn van die ongewassen figuren die erbij lopen alsof ze geen douche en kapper meer hebben gezien sinds ze uit Nederland zijn vertrokken. En erger nog: zo ruiken ze ook! De mannen lijken in onderlinge competitie te zijn voor de nieuwe Sinterklaas met hun lange baarden en de vrouwen hebben okselhaar waar je zo onderhand vlechten in kunt leggen. Sommigen van hen verdienen hun geld door andere reizigers tijdens het nuttigen van een maaltijd lastig te vallen met een straatmuzikanten-act om daarna hun handje op te houden, want ja: ook de centen moeten op z’n zwervers verdiend worden. Allemaal leuk en aardig, maar een beetje persoonlijke verzorging kan geen kwaad als je het mij vraagt.

De anti-toerist
In mijn ogen is een backpacker nagenoeg hetzelfde als een toerist, maar daar is niet iedereen het mee eens. Sommige rugzaktoeristen hebben een afkeer tegen het woord ‘toerist’ en proberen zich op alle vlakken tegen dit stigma te verzetten. Dit doen ze door zich zo onopvallend mogelijk met de lokale bevolking te mengen en hun kleding aan te passen aan de bestemming waar ze op dat moment zijn. Fishermen pants in Thailand, een soort van gestreepte pyjamabroek in Zuid-Amerika en een longyi in Myanmar. En bier drinken? Dat doen ze overal vaak en veel, want dan weer niet zo bij de lokale cultuur past.

De übertoerist
Je kent ze wel: de (vaak wat oudere) mensen die met een gigantische camera en een nóg grotere lens om de nek lopen. Zonnehoedje op, reisboekje in de hand en vergeet vooral de sokken in sandalen niet. Vaak zijn ze onderdeel van een groepsreis, want het begrip 'avontuurlijk' komt niet in hun woordenboek voor. Tijdens de twee weken die ze per jaar in het buitenland vertoeven, moet het vooral lekker makkelijk en georganiseerd gaan. In tegenstelling tot de anti-toerist mengen zij zich juist zo min mogelijk met de locals en verblijven ze het liefst in 5-sterrenresorts.

De party animal
Dit type ‘reiziger’ vind je vooral in de grote steden, waar ze weken of zelfs maanden in hetzelfde hostel blijven hangen. Ze kennen elke discotheek en bar van binnen en weten precies hoe laat je op welke plek moet zijn voor de goedkoopste cocktail of het lekkerste bier. Er gaat geen dag voorbij waarop er niet gedronken wordt en overdag hebben ze een simpel bijbaantje of voeren ze helemaal geen reet uit. Zo kwam ik in Sydney mensen tegen die er al een jaar zaten en de stad nog niet eens waren uit geweest. En dat noemt zichzelf dan een ‘reiziger’.

De (wannabe) hippie
Je ziet ze overal en vooral in Zuid-Amerika leek er een volksinvasie van deze categorie rond te lopen. Persoonlijk word ik een beetje kriegelig van deze types, die hun eigen kleding breien en onder het genot van een joint de godganse dag oeverloos discussiëren over organisch voedsel, medicijnmannen en allerlei rare rituelen. Ze vinden zichzelf waanzinnig interessant en lijken te vergeten dat de rest van de wereld dat niet vindt.

De einzelganger
Fransen, autisten, contactgestoorden: ik noem ze voor het gemak maar even in één adem, omdat deze drie groepen wat mij betreft de hoofdmoot vormen van de categorie. Ze verblijven wel in hostels, maar zijn vaak een beetje mensenschuw en wereldvreemd. Het ontbreekt ze aan sociale skills, ze spreken de taal niet, vermijden elke vorm van oogcontact en gaan lekker hun eigen gang. Niks mis mee natuurlijk, alleen snap ik de keuze voor een hostel van dit soort mensen nooit zo goed.

De normale backpacker
Tsja, wat zal ik hier over zeggen? Hier ben ik natuurlijk het ultieme voorbeeld van :p

Mis jij nog markante type reizigers in dit rijtje? Ik ben benieuwd!

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Welk type reiziger ben jij?

 1. Hahah, heel leuk geschreven en kan me er helemaal in vinden. Je bent er één vergeten,het type dat bestrekking heeft op de artikelfoto: de 'reiziger' die niets anders doet dan heel de dag op het strand hangen en zich insmeert met olie om poepiebruin te worden... En dan vooral zeggen dat je zo van reizen houdt, terwijl je niet veel meer hebt gezien dan het strand en je hotelkamer 😉

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha scherp! Die zijn er natuurlijk ook genoeg, maar die schaar ik een beetje onder het type party animal.
   Overdag zonnen, 's avonds zuipen. Al hangt dat natuurlijk niet altijd samen 😉

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.