Wereldwonderen: what’s hot and what’s not

wereldwonderen

Tot vorig jaar wist ik niet eens wat de huidige 7 wereldwonderen zijn. Het lijstje is wel eens aan verandering onderhevig en het is niet zo dat ik ernaar streefde ze allemaal af te vinken. Maar toen ik dit voorjaar zowel de Taj Mahal als de Chinese Muur bezocht en eens ging kijken welke wereldwonderen ik nog meer had gezien, ontdekte ik dat ik alleen het Christusbeeld in Rio nog moest. En liet ik daar nou net óók nog naartoe gaan dit jaar ;). Vandaag zet ik mijn top 7 op een rijtje: welke wonderen zijn hot en welke iets minder. Je leest het hieronder!

1. Machu Picchumachupichu

Dit is waarschijnlijk één van de bekendste plaatjes ter wereld. En terecht, want wát is Machu Picchu bijzonder zeg! Het is alweer 6 jaar geleden dat ik deze voormalige Inca-stad zag opdoemen na een driedaagse hike- en biketocht. De stad is vermoedelijk in de vijftiende eeuw gebouwd, maar door zijn goede (en mooie) ligging niet ontdekt en vernietigd. Gelukkig maar!

2. Petrapetra

Petra is voor veel mensen dé highlight van Jordanië. Hoewel ik de Wadi Rum woestijn nog indrukwekkender vond, is deze plek natuurlijk wel uniek. De historische stad ligt in een kloof en is uitgehouwen uit rotsen. Ongelofelijk als je bedenkt wat een werk dat moet zijn geweest.

3. Chinese Muurchinesemuur

Mijn god, wat was ik onder de indruk van dit immense bouwwerk. Deze verdedigingslinie in het noorden van China is maar liefst 6.259 kilometer lang! Het bouwen ervan was dan ook niet in een blauwe maandag geschied. Boeren, soldaten en gevangenen werkten er zo'n 2.000 jaar aan en meer dan een miljoen mensen stierven tijdens het bouwen. Alleen daarom al verdient de muur een plekje op deze lijst.

4. Taj Mahaltajmahal

Kerken, tempels of moskeeën zijn meestal niet de dingen die me het meest bijblijven na een reis. Maar er zijn uitzonderingen, want het zien van de Taj Mahal tijdens zonsopkomst was toch wel een wow-momentje. Dit Efteling-achtige bouwwerk kent zijn oorsprong in de 17e eeuw. Keizer Shah Jahan liet het bouwen om zijn overleden vrouw in te begraven. Dat is nog eens echte liefde ;).

5. Chitzén Itzáchitzenitza

De piramides in Egypte heb ik helaas nog niet gezien, maar gelukkig zijn er meer plekken op de wereld om piramides te bezoeken. Zoals deze in Mexico, op het schiereiland Yucatan. Je vindt hier verschillende ruïnes uit de voormalige Mayastad Chitzén Itzá.

6. Colosseum colosseum

De eerste keer dat ik dit bouwwerk bezocht, was het nog geen wereldwonder. Lang geleden dus ;). Vorig jaar ben ik terug gegaan naar Rome en dus ook naar dit grootste amfitheater uit het Romeinse Rijk. Nog steeds even indrukwekkend als de eerste keer, net als de rest van Rome :).

7. Cristo Redentorcristo

Tsja... toen was het alweer tijd voor de laatste uit de lijst. The last is in dit geval ook the least, want ik werd niet mega enthousiast bij het zien van dit grote Jezusbeeld in Rio. Natuurlijk is het een knap staaltje werk en het idee dat Jezus over de stad Rio waakt, heeft ook wel iets. Maar een wereldwonder?

De nummers 1 t/m 3 uit mijn lijst vind ik met recht wereldwonderen. Nummer 4 t/m 7 waren zeker mooi en indrukwekkend, maar vind ik eigenlijk niet helemaal op de lijst thuis horen. Dus...misschien weer eens tijd voor een nieuwe lijst?!

Welke van de 7 wereldwonderen heb jij al gezien?

 

 

2 thoughts on “Wereldwonderen: what’s hot and what’s not

 1. Ik heb tot nu toe alleen het Colosseum gezien en om eerlijk te zijn was ik er niet zo van onder de indruk (vond de buitenkant gaver dan de binnenkant), kan ook komen omdat ik al de hele dag in Forum Romanum had rondgelopen en genoeg stenen had gezien 😉 Machu Picchu en Chitzén Itzá lijken me heel gaaf om nog een keer te spotten.

  Reply
  1. travel addict

   Post author

   Haha, dat herken ik wel. Ik vind de buitenkant ook mooier dan de binnenkant.
   Maar vind het wel wat hebben, zo'n imposant historisch gebouw midden in de stad.
   Misschien omdat ik zelf uit Rotterdam kom, waar je alleen maar moderne (sfeerloze) architectuur hebt.
   Machu Picchu moet je zeker eens naartoe, dat kan gewoon niet tegenvallen 🙂

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.