What (not) to do in Puerto Princesa

puertoprincesaEr wordt vaak beweerd dat Palawan ‘de parel’ van de Filipijnen is. In 2014 werd het eiland zelfs uitgeroepen tot beste eiland ter wereld. En dat is niet zo gek, want met zijn prachtige binnenland, uitgestrekte stranden, adembenemende onderwaterwereld en kristalheldere lagunes is het ook een plaatje om bij weg te dromen. Tel daar een nieuw natuurwereldwonder bij op en je begrijpt dat dit eiland steeds populairder wordt onder zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen.

Bij een bezoek aan Palawan land je hoogstwaarschijnlijk in de hoofdstad Puerto Princesa. In de stad zelf heb je niet veel te zoeken; het is een typisch Aziatisch stadje met te veel tricycles, brommers en bussen. Maar het is ook zonde om gelijk door te racen naar een andere bestemming, want de omgeving van Puerto Princesa heeft dan weer wel wat te bieden. Wat is de moeite waard en welke hotspots kun je beter links laten liggen?

Underground River
Deze ruim 8 kilometer lange ondergrondse rivier is één van de zeven nieuwe wereldwonderen van de natuur en daarmee de grootste attractie van Palawan. Je kunt dan ook overal een tour boeken naar deze highlight, waarbij je in een bootje met 10 man een stuk de rivier af vaart. Maar weet waar je aan begint, want voor die drie kwartier varen ben je vaak wel de hele dag kwijt. Voornamelijk aan wachten.

Rond 6 uur word je opgehaald bij je hotel, waarna het zo’n twee uur rijden is naar Sabang. Daar aangekomen moet je tourguide een nummertje trekken en begint het wachten tot er een boot vrij is. Aangezien hier dagelijks honderden mensen op af komen, kan dit wel even duren. Met een grotere boot word je eerst naar de ingang van de rivier gebracht. Daar moet je weer een tijd wachten op de kleinere boot die je meeneemt. Wij waren er tegen die tijd al helemaal klaar mee en die hele ondergrondse rivier kon ons gestolen worden.

Maar eerlijk is eerlijk: we waren toch best wel onder de indruk toen we er eenmaal in mochten. Je vaart langs grote, apart gevormde rotsformaties en-kamers en kunt soms tot wel 60 meter omhoog kijken. Het enige wat je hoort zijn vallende waterdruppels en het gefladder van vleermuizen. Toch wel indrukwekkend en weer iets compleet anders dan ik ooit gezien heb. Of het de moeite waard is? Als je tijd genoeg hebt om Palawan te verkennen zou ik ‘m zeker doen. Zit je wat krapper in je tijd, dan is het wellicht zonde hier een hele dag voor uit te trekken.

IMG_1117

Iwahig Prison and Penal Farm
Op zo’n 15 kilometer buiten de stad vind je de Iwahig Prison; een soort openluchtgevangenis zonder muren waar honderden veroordeelden hun straf uitzitten. Je kunt hier gewoon zelfstandig op de scooter naartoe rijden. Bij de toegangspoort krijg je een keycord met ‘Visitor’ erop en rijd je het dorp waar de criminelen met hun gezinnen wonen gewoon binnen. Een hele aparte gewaarwording!

Je kunt gewoon een praatje aanknopen met de gevangenen, die soms een heel interessant verhaal hebben. De prisoners dragen shirts in drie verschillende kleuren: bruin staat voor een licht delict, blauw voor een medium delict en oranje voor een zwaar delict. De laatste categorie zie je echter niet vrij rondlopen; zij zitten in een apart blok dat wel is afgesloten.

Ik vond dit echt één van de hoogtepunten van Palawan, omdat het zoiets geks is. Je hoeft geen entree o.i.d. te betalen, maar koop op z’n minst een zelfgemaakt souvenir in de shop. Zijn de gevangenen ook weer blij. En met een beetje geluk trakteren ze je op een dansact à la de Backstreet Boys. Hilarisch!

IMG_1354

Honda Bay
De Filipijnen bestaan uit ruim 1700 eilanden. Niet zo gek dus dat eilandhoppen zo’n beetje op elke plaats wordt aangeboden. Zo ook in Puerto Princesa, waar Honda Bay bekend staat als dé attractie van de omgeving. Voor zo’n 25 euro huur je een bootje en mag je de hele dag bepalen welke eilanden in deze beroemde baai je wilt bezoeken. Natuurlijk is zo’n dagje al snel relaxed: een beetje zonnebaden, snorkelen, de onbewoonde eilandjes verkennen…wie houdt er niet van?!

Maar vergeleken bij El Nido of Port Barton vonden wij dit echt een slap aftreksel. De eilanden waren bij lange na niet zo mooi als ze op de plaatjes doen geloven en we kregen ook een beetje het gevoel dat we continu werden afgezet. Op elk eiland moest je weer een aparte fee betalen en er was slechts een klein afgebakend gedeelte waar je mocht snorkelen (tegelijk met 100 anderen). Een beetje een tegenvaller wat ons betreft, dus ik zou deze tour skippen en de activiteit bewaren voor El Nido of Port Barton. Maar daarover in een volgende blog meer 😉

DSC03167

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.