Wwoofend de wereld rond

header wwoof
In een eerdere blog had ik het al eens over couchsurfing; een manier om goedkoop de wereld rond te reizen door gratis te overnachten bij locals. Dit is vooral populair en gebruikelijk in steden. Ben je juist meer van het buitenleven en lijkt het je leuk gratis te overnachten op bijvoorbeeld een boerderij? Dan is Wwoof misschien iets voor jou! Klinkt als het gekef van een hond, maar staat voor World Wide Opportunities on Organic Farms. Deze community werkt door middel van een ruilsysteem: jij werkt 4 uur per dag mee op het bedrijf en krijgt daar onderdak en eten voor terug. En een hele hoop levenservaring natuurlijk ;). Ik vond het een super interessante manier om een land te leren kennen.

Grote variatie
Wwoof heeft adressen over de hele wereld en is vooral populair in Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. Niet alleen (biologische) boerderijen doen mee als host, maar ook wijngaarden, ecologische guesthouses, yoga retreats of fruittelers. Je komt op de meest gevarieerde plekken terecht. Zelf heb ik een aantal keer gewwooft in Australië. De ene keer zat ik muizen te vergassen op een reptielenfarm en de andere keer mocht ik met een echt geweer op kangoeroes schieten op een ranch in de outback (waar ze een achtertuin hadden die nog groter was dan België). Maar ik heb ook meloenen geplukt bij een fruitteler, schoolkampen begeleid op een yurtfarm, eten bereid bij een gezondheidscentrum en getuinierd bij een accommodatiecomplex gerund door ex-Nederlanders. Met een heuse geïmporteerde Dutch Windmill voor de deur en lekkere Hollandse pannenkoeken op de menukaart. Die smaakten overigens voortreffelijk na 10 maanden van huis!

De regels
Het minimumverblijf is meestal 2 dagen en de gemiddelde verblijfsduur 1 tot 2 weken. Er zijn ook boerderijen die een minimum van 5 dagen of een week hanteren. Dit komt vaak doordat sommige farms lastig of niet te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Jouw host moet dan uren rijden om je ergens op te pikken. Er is niet echt een vastgesteld maximum. In de boekjes staat volgens mij 2 maanden, maar er zijn ook mensen die een half jaar op dezelfde plek blijven. Een host mag je officieel 4 tot 6 uur per dag inzetten voor werkzaamheden. Zelf heb ik echter nog nooit langer dan 4 uur hoeven werken. Bij sommige adresjes vonden ze 2 uur al genoeg. Wanneer je ergens langer verblijft, krijg je ook vaak (een dag in) het weekend vrij, zodat je wat uitstapjes kunt maken in de omgeving.

Aanmelden
Lijkt deze manier van reizen jou wel wat en wil je je inschrijven? Ga dan naar de website van Wwoof en kies een land waar jij zou willen wwoofen. In ruil voor een kleine bijdrage krijg je een boek met alle Wwoof-adressen in dat land. Bij elk adres vind je informatie over het bedrijf en de hosts, aangevuld met contactgegevens. Op die manier kun je een selectie maken van de plekken die jij interessant vindt en zelf contact opnemen om te kijken of ze nog mensen nodig hebben. Als dit het geval is, maak je een afspraak voor wanneer en vertel je hoe lang je van plan bent te blijven. In veel gevallen is het ook handig een pick-up plek af te spreken in verband met de slechte bereikbaarheid van veel farms.

Heb jij al eens gewwooft? Spreekt deze manier van reizen jou aan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.