Zwemmen met dolfijnen en zeehonden

header kaikoura
Er zijn veel bestemmingen die niet iedere reiziger aanspreekt. De één zweert bij Azië, de ander is idolaat van Zuid-Amerika. Er zijn hordes toeristen die geen stap zullen zetten in de wat minder ontwikkelde landen en er zijn mensen die juist niet op vakantie willen naar westerse landen. Maar over één bestemming lijkt iedereen enthousiast te zijn: Nieuw-Zeeland. Nog nooit heb ik iemand gehoord die dit land vond tegenvallen. En terecht; ook bij mij staat deze bestemming nog steeds met stip op nummer 1. Een rondreis door dit land bestaat uit alleen maar hoogtepunten. Eén van die highlights is het kleine kustplaatsje Kaikoura op het zuidereiland. Hier kun je zwemmen met wilde dolfijnen en zeehonden.

Zwemmen met dolfijnen
Voor de kust van Kaikoura leven duizenden dolfijnen. Het is dan ook één van de beste plekken ter wereld om met deze dieren in het wild te zwemmen. Het hele jaar door vertrekken er dagelijks meerdere tours (afhankelijk van de weersomstandigheden). Met een groep van twaalf tot vijftien man krijg je eerst een instructiefilmpje voor je de boot op gaat. Je hoort dan ook dat er geen garantie is dat je de dolfijnen te zien krijgt, want het blijven wilde dieren. Gelukkig zagen wij al snel tientallen dolfijnen door de golfslag van de boot springen. We kregen nog een aantal tips om de aandacht te trekken van de tuimelaars. Geluiden maken, naar onderen duiken en rondjes draaien bijvoorbeeld.

Niet veel later lig je in je snorkeloutfit in het water tussen deze machtige dieren. Echt te gek! Zwem je opeens in een school van honderd dolfijnen! Sommige zijn totaal niet geïnteresseerd, maar andere reageren wel op de trucjes en komen heel dichtbij. Als je geluidjes maakt door je masker, krijg je geluiden terug en als je rondjes draait in het water, zwemmen ze rondjes om jou. Je gaat ongeveer 6 keer het water in, steeds zo'n 5 minuten. Daarna zijn de dolfijnen alweer te ver vooruit en ga je er met de boot achteraan voor je er weer in jumpt. In totaal lig je dus een half uur in het (ijskoude!) water.

Het tripje is wel prijzig geworden; tegenwoordig betaal je rond de 100 euro. Ga je in het hoogseizoen (dec-jan), zorg dan dat je ruim van tevoren boekt. Anders mis je de boot en dat zou zonde zijn.

Ontmoeting met zeehonden
Het zwemmen met dolfijnen vond ik zo tof en fantastisch, dat kon voor mijn gevoel niet worden overtroffen. Maar wat nog 10 keer gaver is (en met 50 euro ook nog eens de helft goedkoper), is zwemmen met zeeleeuwen! Daar kwamen we de volgende dag achter.

Deze tripjes zijn minder bekend en daardoor veel kleinschaliger. Wij waren met z'n vijven en voeren in een klein bootje naar rotsen die vol lagen met zeeleeuwen. Als je aan kom varen, duiken er al een paar nieuwsgierig het water in. Zelf kun je er snel achteraan en mag je maar liefst anderhalf uur in het water doorbrengen met deze ondeugende beesten. De zeeleeuwen zijn veel nieuwsigeriger dan de dolfijnen en willen echt met je spelen. Ze zwemmen continu om je heen, duiken onder je door, duwen hun snuit tegen je aan of komen pijlsnel recht op je af zwemmen om het laatste moment (net voor ze tegen je aan knallen) van richting te veranderen. Echt een ongelofelijke ervaring die je nooit meer vergeet!

Andere activiteiten
Naast deze unieke activiteiten, heeft Kaikoura nog meer te bieden. Zo kun je er ook walvissen spotten (per boot of per helikopter), kajakken op zee, mountainbiken of wandelen langs uitgestrekte bergen, gitantische kliffen en zeeleeuwenkolonies aan land. Je kunt je er prima meerdere dagen vermaken. Deze plek mag je gewoon niet overslaan bij een bezoek aan dit prachtland!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.